Молитвено правило и потешкоће

Питање:
Помаже Бог.
Ја станујем са још три друга у Београду. У стану немамо посебну собу и са обзиром на то да ја једини водим црквени живот. Веома је тешко у тим условима испуњавати правило и уопште живети молитвено. Сад је време поста и време кад треба повећати молитву а ја долазим у ситуацију да прескачем јутарње и вечерње правило. Ту наравно главну улогу игра моја лењост али ми ово искушење знатно отежава ствар.
Молим за савет и велико хвала.
Петар


Одговор:
Бог ти помого Петре, Најважније је код извршења молитвеног правила јесте да се оно чита свакога дана. Кад је нека нужда, оно се скраћује. Треба да имаш такво правило које неће премашивати твоју снагу и због кога неће да те гризе савест због лењости.
У овој ситуацији у којој се налазиш као прво помоли се Господу да ти Он Сам покаже излаз. Као друго, читај Свето Писмо и дела Светих Отаца јер они веома често указују на излазе из различитих животних и духовних ћорсокака. И као треће, иди да се што пре исповедиш због лењости према молитвеном правилу и потражиш савет од свештеника – духовника, предходно се помоливши да му Господ открије вољу Божију кад си ти у питању. Нека ти Господ у ове дане Великог Поста помогне да пребродиш сва искушења. о. Драган

Comments are closed.