МОЛЕПСТВИЈЕ НА НОВУ ГОДИНУ

МОЛЕПСТВИЈЕ НА НОВУ ГОДИНУ
 
По завршетку литургије ђакон говори: Благослови, владико!
Свештеник: Благословено царство Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова.
Народ: Амин. И читају: Ходите, поклонимо се” (трипут) и псалам 65:
У теби је уздање, Боже, теби припада хвала на Сиону, теби се извршују завјети. Ти слушаш молитву; к теби долази свако тијело. Безакоња ме притискују, ти ћеш очистити гријехе наше. Благо ономе кога избираш и примаш, да живи у двору твом. Наситићемо се добром дома твојега, светињом цркве твоје. Дивно нам одговараш по правди својој, Боже, спаситељу наш, узданицо свијех крајева земаљских, и народа преко мора далеко. Који си поставио горе својом силом, опасао се јачином, који утишаваш хуку морску, хуку вала њиховијех и буну по народима! Боје се твојих чудеса који живе на крајевима земаљским; све што се јавља јутром и вечером ти будиш да слави тебе. Надгледаш земљу и заливаш је, обилно је обогаћаваш; поток је Божји пун воде, спремаш за њих жито, јер си тако уредио. Бразде њезине напајаш, равниш груде њезине кишним капљама размекшаваш је, благосиљаш је да раћа. Ти вјенчаваш годину, којој добро чиниш; стопе су твоје пуне масти Тију паше по пустињама, и хумови се опасују радошћу. Луке се осипају стадима, и поља се заодијевају пшепицом; веселе се и пјевају.
Слава; и сада: Алилуја, (трипут).
 
Затим ђакон говори Велику јектенију:
У миру Господу се помолимо.
Народ: Господе, помилуј.
За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо
За мир свега света, за благостање светих Божјих цркава, и сје-дињење свију, Господу се помолимо.
За овај свети храм, и за оие који са вером, побожношћу и страхом Божјим улазе у њега, Господу се помолимо.
За прсосвећеног епископа пашег (име), за часно свештенство у Христу ђаконство, за сав клир, и верни народ, Господу се помолимо.
За благочестивог и Богом чуваиог краља нашег (име), за сав двор његов и војску, Господу се помолимо.
Да му помогне и да покори под ноге његове свакога непријатеља и противника, Господу се помолимо.
За овај град (за свету обитељ ову), за сваки град, крај и оне који вером живе у њима, Господу се помолимо.
За благорастворење ваздуха, изобиље плодова земаљских и времена мирна, Господу се помолимо.
За оне који плове, путују, болују, пате, за заробљенике, и њихово спасење, Господу се помолимо.
Да садашње благодарење и молбу нас недостојних слугу својих милостиво прими у небесни свој жртвеник, и да нас самилосно помилује, Господу се помолимо.
 
Да мољење наше буде пријатно, и да нама и свима људима својим опрости све грехе вољне и невољне, које срампо починисмо у минулој години, Господу се помолимо.
Да благодаћу човекољубља свог благослови почетак и ток го-дине ове, и да нам подари времепа мирна, благорастворење ваздуха, и безгрешаи живот у здравлу и изобиљу. Господу се помолимо.
Да одврати од нас сав гнев свој, с правом уперен на нас грехова наших ради, Господу се помолимо.
Да одагна од нас све душегубне страсти и рђаве навике, и да страх свој божански усади у срца наша на вршење заповести његових, Господу сс помолимо.
Да дух прави обнови у срцима пашим, и да нас утврди у пра-вославној всри, и да иас учипи ревносне за чињење добрих дела и вршење свих заповссти његових, Господу се помолимо.
Да уништи све јереси и отпадништва, и да свуда засади правоверје и побожност, и да обрати познању истипе своје све који су отпали од праве вере, и да их присаједипи својој светој православној Цркви, Господу се помолимо.
Да избави Цркву своју свету и све нас од сваке њевоље, опасности, гнева и нужде, и од свих видљивих и нсвидљивих непријатеља, и да верне слуге своје свагда огради здрављем, дугим животом, и миром, и војском Анђела својих, Господу се помолимо.
Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу твојом. Помепувши пресвету, пречисту, преблагословену, славпу Владичицу нашу Богородицу и Присиодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.
Народ: Теби, Господе.
Свештеник: Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.
Народ: Амин
 
Затим: Бог Господ и јави се нама.., и тропар овај, глас 4.
Ми недостојне слуге твоје, Господе, благодарни због твојих ве-ликих доброчинстава према нама, славећи Те, ми хвалимо, благо-сиљамо, захваљујемо, певамо и величамо твоје милосрђе, и смерном љубављу кличемо Ти: добротвору Спасе наш, слава Теби.
 
Слава: глас 3.
Незаслужепо удостојепи твојих доброчипстава и дарова, ми непотребпе слуге твоје, Господе, усрдно прибегавајући Теби приносимо по моћи својој ово благодарење, и славећи Те као добротвора и Творца, кличемо: Слава Теби, Боже свемилостиви.
И сада; глас 2.
Творче целокупне твари, Ти си времена и године ставио под своју власт, благослови целу годину доброте твоје, Господе чувајући у миру православне хришћане, молитвама Богородице, и спа-си нас.
Онда прокимен, глас 4.
Запеваћу Господу који ми добро чини.
Стих: Обрадоваћe се срце мојe спасењу твоме.
 
Апостол, (зачало 282:1 Тм. 2,1-6).
Чедо Тимотеје, молим дакле, прије свега да се чине молитве, прозбе, благодарења за све људе. За цареве, и за све који су у власти, да тих и мирни живот поживимо у свакој побожности и честитости. Јер је ово добро и угодно пред Спаситељем нашим Богом, који хоће да се сви људи спасу, и да дођу у познање истине. Јер је један Бог Један и посредник између Бога и људи, човјек Христос Исус, који себе даде у откуп за све, свједочапство у назначена времена.
 
Еванђеље од Луке, (зачало 13: Лк. 4,16-22).
У време оио дође Исус у Назарет гдје бјеше одгајен, и уђе обичају своме у дан суботни у синагогу, и устаде да чита. И дадоше му књигу пророка Исаије, и отворивши књигу нађе мјесто гдје бјеше написано: Дух Господњи је на мени; зато ме помаза да благовијестим сиромасима; посла ме да исцијелим скршене у срцу; да проповиједим заробљенима да ће бити пуштени и слијепима да ће прогледати; да ослободим потлачепе; и да Проповиједам пријатну годину Господњу. И затворивши књигу врати је служитељу па сједе: и очи свију у синагоги бијаху упрте у њега. А поче им говорити: Данас се испуии ово Писмо у ушима вашим
 
Ђакон јектенију:
Рецимо сви… и остало до: Још се молимо за сву христољубиву војску нашу…
И затим ово:
Спаситељу и Владару наш Господе, захваљујући са страхом и трепетом као непотребне слуге милосрђу твом за твоја доброчинства која си богато излио на слуге твоје, ми припадамо и славослов ље Ти као Богу приносимо, и с умиљењем вапијемо: избави од свих опасности слуге твоје, и као милостив испуњуј свагда на добро жеље свију нас, усрдно Ти се молимо, услиши и помилуј.
 
Да добротом својом благословиш годину која настаје, и да учиниш међу нама крај свима непријатељствима, немирима и међусобним борбама; и да нам подариш мир, јаку и нелицемерну љубав, долично уређење, и добродетељни живот, молимо Ти се, сведобри Господе, услиши и помилуј.
Да не поменеш безбројна безакоња и рђава дела наша, која у минулој години починисмо, и да нам не узвратиш по делима нашим, него да нас се опоменеш у милости и доброти својој, молимо Ти се, милосрдни Господе, услиши и помилуј.
Да нам подариш благовремене кише, и ране и позне, плодоно-сну росу, тихе и благе ветрове, и сунчану топлоту, молимо Ти се, свемилосрдни Господе, услиши и помилуј.
Да се сетиш Цркве своје свете, и да је ојачаш, утврдиш, прошириш и умириш, и да је запавек сачуваш неповређену и непобеђену од врата паклепих и од свих напада видлљивих и невидљивих непријатеља, молимо Ти се, свемоћни Господару, услиши и помилуј.
Да искореииш и уништиш сву богохулну безбожност агарјанску, и да царство њихово разориш и предаш правовернима, молимо Ти се, свемоћни Господе, услиши и помилуј.
Да нас у овој години, и у све дане живота нашег, избавиш од глади, помора, земљотреса, поплаве, града, пожара, мача, најезде туђинаца, и међусобног рата, и од сваке смртоносне болести, невоља и нужде, молимо Ти се, милосрдни Господе, услиши и помилуј.
Возглас: Услиши нас, Боже, Спаситељу наш, надо свих крајева земаљских и оних најудаљенијих, и милостив, милостив буди, Го-споде, нама грешнима, и помилуј нас. Јер си милостив и човекољу-бив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.
Народ: Амин.
 
Ђакон: Опет и опет преклопивши колена, Господу се помоли-мо.
 
Певачи: Господе, помилуј.
И свештеник чита ову молитву:
Владару Господе Боже наш, изворе живота и бесмрћа, Створитељу целокупне твари видљиве и невидљиве, Ти си времена и године ставио под своју власт, и премудрим и сведобрим промислом управљаш над свим.
Благодаримо Ти за доброте твоје које си излио на нас у минуло време живота нашег; молимо Те, свемилосрдни Господе, добротом својом благослови годину која настаје; сачувај љубљене слуге своје, благоверне и христољубиве хришћаие православне; умножи дане живота њиховог у ненарушивом здрављу, и даруј им успех у свима врлинама. Подари одозго и свима људима твојим добра твоја, и здравље и спасење и у свему добар напредак. Цркву твоју свету, овај град, и све градове и земље, избави од сваке љуте напасти, и даруј им мир и спокојство да би свагда приносили благодарност Теби, беспочетном Оцу, са јединородним Твојим Сином, свесветим и животворпим Твојим Духом, у једном бићу слављеном Богу; и прослављали Пресвето Име Твоје.
Онда возглашава: Слава Теби Богу, добротвору нашем кроза све векове.
Народ: Амин.
 
И одмах певају Велико Славословље, тојест:
Слава Богу на висинама… или место тога песму светога Амвросија, епископа Медиолапског: Тебе Бога хвалимо…
 
После тога свештеник врши овај отпуст:
Христос истинити Бог наш, који се у осми дан изволео нашега спасења обрезати телом, молитвама своје пречисте Матере, светог оца нашег Василија Великог, архиепископа Кесарије Кападокиске, и свих Светих, нека нас помилује и спасе као благ и човекољубив.
   

Comments are closed.