Младиħ описан у Јеванђељу по Марку

Питање:
Благословите часни Оци, Знам да у Светом Писму није ништа речено а да нема одређени значај. Зато бих волео да ми објасните ко је онај младић огрнут платном по голом телу који је једини још пратио Христа Господа кад су се сви апостоли разбежали (Марко 14, 51-52) ? Свако добро од Господа
Љуба


Одговор:
Драги Љубо, Постоји више тумачења овог догађаја. Али, пошто се он више не помиње у Светом Писму или у Светом Предању, за нас нема неки посебан значај, осим куриозитета. Разне групе мистика придодају одређеним деловима из Светог Писма разна тумачења, али ми се држимо онога што је разумно и од Отаца посведочено.
Укратко, по питању младиħа, описаног у Јеванђељу по Марку, 14, 51-52. тумачи углавном указују на следеħе могуħности: – Да је младиħ, чије присуство није било чудно и необично за присутне, био уствари апостол Марко, који је на тај, скромни начин, рекао “и ја сам био тамо”.
– Да је младиħ уствари био анђео, за кога се једино у Марковом Јеванђељу употребљава исти израз “неанискос”, као и у гл 16, 5-7, када је младиħ – анђео, одевен у платно, јавио женама на гробу да је Христос васкрсао и да ħе га видети у Галилеји.
– Да је овај младиħ уствари био Лазар, кога је Христос васкрсао.
– Да је овај младиħ био или Лазар или апостол Марко, или неко други од ширег круга ученика, који је, док је Христос седео на Тајној вечери са апостолима, када је Јуда отишао да га поткаже првосвештеницима, сазнао за то, на брзину се огрнуо платном и дошао да јави Христу о издаји.
Шта год да је од овога тачно, или пак да није, то нема неког веħег значаја у Светом Предању. По Божијем промислу, све што је добро и корисно за наше спасење, откривено нам је, па ми и то једва, или никако не држимо.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.