Митрополит Амфилохије: Кроз ову данашњу болест Бог ће се прославити, а људи преобразити

апр 11, 2020

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на Лазареву суботу са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да болести и вируси нијесу за пропаст, уништење и смрт.

“Него су за славу Божју, да се Бог прослави и покаже своју силу. Тако и ове несреће које су данас спопале свијет, и нас овдје, такође нијесу за уништење човјека  и за његову пропаст, него су припрема за његово духовно буђење и морални препород и преображај, да би онда кроз тај духовни и морални преображај дошло и до његовог васкрсавања у вјечности”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да ће се кроз ову данашњу болест Бог прославити, а људи се преобразити.

“Повратиће се људи живоме Богу без кога нема живота, без кога тријумфује смрт… И све што се догађа, и болести и страдања без Њега, она су заиста пропаст и уништење човјеково. Али, кроз Њега и у Њему све добија вјечни и непролазни смисао, чак и таква страдања као што је ово данашње страдање”, рекао је он.

Владика је насгласио да Бог овакве пошасти попушта због подстицаја човјека на његово буђење духовно и његов препород морални.

“Попушта их, не да уништава, не да смрт буде коначна ријеч о човјеку и о свијету, него да би се човјек кроз то отријезнио, пробудио и да би, као Лазар Четвородневни васкрсао из мртвих, да би сила Христовог васкрсења обнављала људе и земаљске народе. Зато је Бог попустио ову невољу”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Радосав Рајо Војиновић

Извор: Митрополија

8 Comments

 1. Чему нападање на митрополита Амфилохија? Због посете папи римском? Многи свети оци су писали похвално о папи римском али то не значи да су издали веру. Ми морамо достојанствено сведочити нашу веру. Неће папа нас да упропасти колико ми сами себе упропашћујемо.

 2. Е хвала ти за коментар Томиславе. Ко је против канонске Цркве Христове, тај је и против Бога и свих светих. Тај није са Богом. Раскол је према светим Оцима исте тежине као и јерес и, као и јерес, највећи смртни грех после самоубиства. Ко хули на Цркву, хули и на Духа Светога. Господ рече за лажне учитеље „По плодовима њиховим познаћете их”. Човек који стално оговара што владике, што свештенике, што вернике, што се петља у све црквене ствари, не слуша никог, паметује, пароху или старешини наређује како ће да служи, кидише осудом, гневом и мржњом на грешнике, хвата се за сваку канонски неисправну реч, a себе не види, сикће језиком само немир, страх, зло и црно ко да Господ није кадар да влада светом, позива на борбу својим снагама, има нека своја пророчанства о антихристу мимо светих Отаца, хули на мајку Цркву да је изгубила благодат, да је јеретичка, хули на духовнике тај екумениста, овај екумениста, сви екуменисти, сви ће у пакао, само он на правом путу – тај није са Богом, он је ОПАДАЧ, а апостол Павле каже у првој посланици Коринћанима да се опадача и осталих наведених са њима клонимо, да они неће наследити Царство небеско.

 3. Бранислав

  Христос посреди нас и јесте и биће !
  Свака болест је Божија посета..и ту је да нас уразуми и приведе покајању…овај вирус, не улазећи у то да ли је вештачки или не и ко га је пустио, је отрезнио многе Хришћане…схватили смо колико нам значи црква и одлазак у њу на богослужења тек сад кад су нам забранили да је посећујемо зарад неширења овог вируса…схватамо колики је значај и личне молитве у кући..у сваком случају није случајно овај вирус ту око нас…

 4. Kakva je razlika između napada na Crkvu Božiju između napada sa leve ili desne strane? Bezbožnici napadaju otvoreno a neposlušni Crkvi,, revnuju,, u prelesti.Gospode pomiluj i urazumi

 5. Митрополит Амфилохије је био код Папе, а , такође, и Мило Ћукановић!
  Митрополит је, зарад ”сестринства” са РКЦ/Ватиканом, ”прихватио” сугестију
  да се тај националистички атрибут – СРБска – избаци из назива, а Мило
  Ђукановић сугестију да то надомести заменом у ЦРНОгорска.
  Митрополит је својевремено био у Ватикану са Епископом Иринејом Буловеићем,
  2003. или 2004., да уговори долазак Папе Војтиле у Србију и Црну Гору,
  и сада плаћа цену тог сатанског позивања Папе.
  Када се, због тога, буде посуо пепелом, јавно покајао, пред народом – СРБском
  Православном паством, можда ствари крену у жељеном правцу и престану прогони
  СПЦ и СРБског народа у ЦГ.

 6. Bog nam stalno ukazuje na potrebu pokajanja i molitve kao i duhovnog uzdizanja ka Bogu i kolko smo mi mali u tome jer zaista je tesko ne mahati svojom srecom ,svojim uspehom drugima kao lepezom posebno kad se radi o licnom a ne opstem uspehu i blagostanju .Tesko je biti milosrdan i ugodan Bogu ali misao o njemu nas otreznjuje iz pijanstva.Jer u slavi se ne uzvisi i tuzi se unedostoj.

 7. Prst Bozji da ae narod opameti.
  Ne pokazuj svoju srecu onome ko pati njega ce to boleti a ti to neces znati.
  Ali nije vise bilo pokazivanje srece vec jedno razmetljivo ponasanje zato mislim da je bolest koja je zatvorila narod unutra prst Boziji.Znam slucaj zene koja je imala musku celjad ,svojoj prijateljici nikad nije htela reci ,ni smela sinovi jer je ona imala zensku decu tako je ostalo do danas .Njena prijateljica i dalje zivi u ubedjenju da ona ima cerke

 8. Bojim se da će biti suprotno. Ljudi će biti još gori, a klanja će se “zlatnom teletu”..