НАСЛОВНА » ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » Митрополит Амфилохије: Кроз ову данашњу болест Бог ће се прославити, а људи преобразити

Митрополит Амфилохије: Кроз ову данашњу болест Бог ће се прославити, а људи преобразити

апр 11, 2020

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на Лазареву суботу са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да болести и вируси нијесу за пропаст, уништење и смрт.

“Него су за славу Божју, да се Бог прослави и покаже своју силу. Тако и ове несреће које су данас спопале свијет, и нас овдје, такође нијесу за уништење човјека  и за његову пропаст, него су припрема за његово духовно буђење и морални препород и преображај, да би онда кроз тај духовни и морални преображај дошло и до његовог васкрсавања у вјечности”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да ће се кроз ову данашњу болест Бог прославити, а људи се преобразити.

“Повратиће се људи живоме Богу без кога нема живота, без кога тријумфује смрт… И све што се догађа, и болести и страдања без Њега, она су заиста пропаст и уништење човјеково. Али, кроз Њега и у Њему све добија вјечни и непролазни смисао, чак и таква страдања као што је ово данашње страдање”, рекао је он.

Владика је насгласио да Бог овакве пошасти попушта због подстицаја човјека на његово буђење духовно и његов препород морални.

“Попушта их, не да уништава, не да смрт буде коначна ријеч о човјеку и о свијету, него да би се човјек кроз то отријезнио, пробудио и да би, као Лазар Четвородневни васкрсао из мртвих, да би сила Христовог васкрсења обнављала људе и земаљске народе. Зато је Бог попустио ову невољу”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Радосав Рајо Војиновић

Извор: Митрополија

6 коментар(а)

 1. Bojim se da će biti suprotno. Ljudi će biti još gori, a klanja će se „zlatnom teletu“..

 2. Prst Bozji da ae narod opameti.
  Ne pokazuj svoju srecu onome ko pati njega ce to boleti a ti to neces znati.
  Ali nije vise bilo pokazivanje srece vec jedno razmetljivo ponasanje zato mislim da je bolest koja je zatvorila narod unutra prst Boziji.Znam slucaj zene koja je imala musku celjad ,svojoj prijateljici nikad nije htela reci ,ni smela sinovi jer je ona imala zensku decu tako je ostalo do danas .Njena prijateljica i dalje zivi u ubedjenju da ona ima cerke

 3. Bog nam stalno ukazuje na potrebu pokajanja i molitve kao i duhovnog uzdizanja ka Bogu i kolko smo mi mali u tome jer zaista je tesko ne mahati svojom srecom ,svojim uspehom drugima kao lepezom posebno kad se radi o licnom a ne opstem uspehu i blagostanju .Tesko je biti milosrdan i ugodan Bogu ali misao o njemu nas otreznjuje iz pijanstva.Jer u slavi se ne uzvisi i tuzi se unedostoj.

 4. Драган

  Митрополит Амфилохије је био код Папе, а , такође, и Мило Ћукановић!
  Митрополит је, зарад ”сестринства” са РКЦ/Ватиканом, ”прихватио” сугестију
  да се тај националистички атрибут – СРБска – избаци из назива, а Мило
  Ђукановић сугестију да то надомести заменом у ЦРНОгорска.
  Митрополит је својевремено био у Ватикану са Епископом Иринејом Буловеићем,
  2003. или 2004., да уговори долазак Папе Војтиле у Србију и Црну Гору,
  и сада плаћа цену тог сатанског позивања Папе.
  Када се, због тога, буде посуо пепелом, јавно покајао, пред народом – СРБском
  Православном паством, можда ствари крену у жељеном правцу и престану прогони
  СПЦ и СРБског народа у ЦГ.

 5. Kakva je razlika između napada na Crkvu Božiju između napada sa leve ili desne strane? Bezbožnici napadaju otvoreno a neposlušni Crkvi,, revnuju,, u prelesti.Gospode pomiluj i urazumi

 6. Чему нападање на митрополита Амфилохија? Због посете папи римском? Многи свети оци су писали похвално о папи римском али то не значи да су издали веру. Ми морамо достојанствено сведочити нашу веру. Неће папа нас да упропасти колико ми сами себе упропашћујемо.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *