NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svetitelji » Mišljenje o ocu Serafimu Rouzu

Mišljenje o ocu Serafimu Rouzu

Pitanje:
Pomaže Bog.
Kakvo je vaše mišenje o ocu Serafimu Rouzu? Kakvo mišljenje o njemu vlada uopšte kod nas u SPC? Znam da ga Rusi mnogo poštuju i već sada slikaju ikone sa njegovim likom. Ja sam kupio knjigu o životu i učenju oca Serafima Rouza i nisam pročitao ništa što bi bilo nepravoslavno u njegovom učenju. Ipak je on bio duhovno čado Sv.Jovana Šangajskog. Ali čini mi se da kod nas ima nekih koji smatraju da je on bio zaljubljen u pravoslavlje, tj da je usebi umao protestanstkog duha. Neka vas Gospod ukrepi i podari još snage i mudrosti da i dalje budete na korist svima koji zatraže savet.
Zoran


Odgovor:
Dragi Zorane, o. Serafim bio je jedan vrlo iskren pravosalavan čovek i sveštenik koji je došao iz protestantskog sveta. Živo je iskrenim i svetim životom, i bio je odličan monah a još više plodan pravoslavni pisac. Ipak, preteruje se kada ga već neki nazivaju svetim. Ne kažam da on nije zaslužio da ga kao takvog mnogi ljudi poznaju ali mora da se obraća pažnja i na mišljenje njegove crkve u kojoj je on živeo i spasavao se. Naravno da on nije ništa nepravoslavno napisao u domenu onog što je dogmatsko. t.j. u onome što je svojim učenjem do sada Crkva otkrila, a ako je nešto napisao što se tiče ličnog iskustva i duhovnog istraživanja to možemo da prihvatimo samo kao teologumenu (nešto što Crkva toleriše) .
Zaljubljenost u pravosalvlje nije protestantski duh nego možda samo disciplina koju mnogi rođeni pravoslavci nemaju, i zato možemo da čujemo takve osude. Zaljubljenost u Crkvu i haizmatičnost nije jedno i te isto, i ako ga neki osuđuju za poslednje onda mnogo greše.
Mislim da je u SPC on mnogo poštovan i da se njegova dela uveliko prevode na srpski jezik.
Sa pozdravima
Vaš
oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *