МЦП: Молитвом и звоњењем звона против епидемије

мар 18, 2020

Његово високопреосвештентво Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије упутио је данас архијерејским протопрезвитерима, старешинама храмова и управама манастира Митрополије акт о молитви и звоњењу звона поводом епидемије.

“У ове дане, када се цијели свијет суочава са опаким вирусом који је одговоран за велики број смртних случајева широм свијета, наша Света Црква се моли Господу нашем Исусу Христу, који је Једини прави Љекар душа и тијела, да покаже милост своју, заустави ширење ове опаке болести и помилује сав људски род. Овим вам се налаже да на крају сваког богослужења, прије самог отпуста, наглас читате молитву против епидемије, састављену од стране Његове Светости Патријарха румунског г. Данила”, каже се у Митрополитовом акту.

Такође, подсјећајући на свједочанство древног црквеног предања о звоњењу звона за вријеме разних епидемија (нпр. куга и шпањолка), актом се налаже да у свим храмовима у периоду од 8 до 20 часова, у временском интервалу од 2 часа, звоне звона (у трајању од 5 минута) до окончања епидемије. Благотворност ове праксе потврђују и научна истраживања која је у своје вријеме спровео руски научник и еколог Фотије Јаковљевич Шипунов: ”Црквена музика, а нарочито звоњава црквених звона, благотворно дјелује на људско здравље. У руским лабораторијама, помоћу огледа, утврђено је да осцилација ултразвучног дијапазона црквених звона одбија бациле куге, затим вирусе и друга инфективна обољења која се преносе ваздухом”.

“Молимо се пред десницом Светог Јована Крститеља и ћивотом Светога Петра,  да нам у овом часном посту свима подари покајања, као и за здравље свих вас и свега народа”, закључује се у акту Његовог високопреосвештентва Архиепископа цетињског Митрополит црногорско-приморског г. Амфилохија.

У прилогу овог акта је и молитва против епидемије коју је саставио Његова Светост Патријарх румунски г. Данило:

Прије отпуста (Божанствена литургија, вечерња, јутрења) свештеник каже: Господу се помолимо!

Вјерници: Господе помилуј!

Свештеник чита ову молитву окренут према истоку:

Господе, Боже наш, који си богат милосрђем и мудрим промислом управљаш нашим животом, услиши нашу молитву, прими наше покајање за наше гријехе, заустави нову заразну болест (нову епидемију), као што си једном престао да кажњаваш народ у вријеме цара Давида.

Ти који си Љекар душа и тијела наших, подари опоравак болеснима, подижући их хитро са одра патње како би могли да прослављају Тебе, нашег Милостивог Спаситеља, а заштити здраве од било које болести.

Благослови, Господе, ојачај и заштити својом благодаћу све оне који се човјекољубљем и жртвовањем старају о болеснима у њиховим домовима или у болницама.

Уклони све болести и патње међу људима и научи нас да цијенимо живот и здравље као Твоје дарове.

Дај нам, Боже, свој мир и испуни наша срца чврстом вјером у Твоју заштиту, надом у Твоју подршку и љубављу према Теби и према ближњему.

Јер си Ти Бог који милује и спасава нас,  и Теби славу узносимо: Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увијек и у вјекове вјекова.

Вјерници: Амин.

 

ИЗВОР Митрополија

3 Comments

 1. Aleksandar Kojic

  Помаже Бог,
  Хтео сам да вас питам да ли неко зна како се постављају питања на овом сајту?
  Унапред хвала!
  Александар

  • Зорана Дурковић

   Бог помогао,

   Привремено је обустављена могућност постављања питања. Можете претражити архиву на доњем линку и евентуално наћи одовор на своје питање

   https://svetosavlje.org/pitanje-pastiru-index/

   Свако добро од Господа

 2. Милорад

  Нека је благословено име Господње!
  Коначно се један од наших архијереја сјетио да постоје звона и да се црква вијековима оглашавала и бранила молитвом и звоњавом црквених звона.
  Звона ће одувати и духовне вирусе, тј. демонске силе које су загосподариле умовима безбожних властодржаца.
  На многаја љета, владико!