Manastir Kom na Skadarskom jezeru proslavio 600 godina postojanja

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je sa mnogobrojnim sveštenstvom služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije, slavskom Litijom sa čitanjem Jevanđelja, blagosiljanjem slavskog kolača i svečanom akademijom u manastiru Kom na Skadarskom jezeru je na praznik Uspenja Prevete Bogorodice, 28. avgusta proslavljen veliki jubilej – 600 godina ove drevne svetinje.

„Prorok je predvidio i prorekao rođenje o nje Hrista Boga našega, i njen ulazak u Svetinju nad svetinjama. I svetinja nebeska je sišla na nju i osveštala njenu utrobu. I od nje se rodio, ne samo čovjek Isus iz Nazareta nego se rodio sami Bog, Tvorac neba i zemlje, Onaj kroz koga je sve postalo što je postalo“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je kazao da je Presveta Bogorodica postala i naša majka, majka svih ljudi i svih zemaljskih naroda.

„Pa i onda kada se upokojila i otišla iz ovoga svijeta, ostala je sa nama i među nama silom Sina njenoga jedinorodnoga“, rekao je Vladika.

On je kazao da se na ovom svetom mjestu šest vjekova proslavlja ime Božje i Uspenije Presvete Bogorodice.

„Ona je ostala darodavac života svima koji su se ovdje kroz vjekove podvizavali i ovdje se sabirali. Na prvom mjestu osnivačima i ktitorima ove svete obitelji Lješa, Alekse, Đurđa, Stefana, Stefanice i Mare Crnojevića koji su ovdje pohranjeni da čekaju trube sudnjega dana. Ali evo, ovo mjesto na kojem su oni pohranjeni, posvećeno imenu Božjem i Presvetoj Bogorodici, ono životvori i rađa, preporađa kroz vjekove“, naglasio je on.

On je dodao da se ovo mjesto uvijek iznova obnavlja i da po tome manastir Kom liči na rijeku ponornicu.

„To je upravo zbog toga što je ovdje prisutan Životodavac i sila Njegova, vječna i neprolazna. Sve čega se on dotakao preko majke svoje, ono ne iščezava. Upisano je u knjigu života, vječnu, u carstvu Božijem. Ali i ovdje među nama ostaje da svjedoči“, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Amfilohije je podsjetio u kakvom stanju je bila ova svetinja krajem prošloga vijeka.

„Računalo se tada da je završeno sa njom. Ali ne može da ona ne vaskrsne i da ne vaskrsne spomen na njene ktitore. I evo, ona vaskrsava. I jedan od tih svjedoka vaskrsenja loze Crnojevića jeste i ovdje prisutni naš knez Stanko Crnojević Bušatlija, potomak onih koju su gradili ovu svetinju“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je kneza Stanka Crnojevića Bušatliju potom odlikovao Zlatnim likom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca „zbog povratka korijenu svetorodne loze Crnojevića i njenom kneževskom svjedočenju istine i pravde Božje“.

On je takođe, po predlogu nastojatelja manastira monaha Filipa (Klikovca), isto odlikovanje uručio dobrotvorima zaslužnim za obnovu ove svetinje: Dobrivoju Cvijiću iz Beograda, Vladimiru Soboljevu iz Moskve, Boru Đukiću iz Podgorice i Srpsko kulturno društvo „Slovo ljubve“ iz Bara.

Arhijerejskom pohvalnicom odlikovani su Ivan Dinić iz Paraćina, Nemanja Drekalović iz Podgorice, Bojan Ajković iz Zete i Velimir Mijović iz Bara.

U sklopu svečane akademije promovisana je monografija o manastiru Kom koja je nedavno izašla iz štampe povodom ovog jubileja. Govorili su Mitropolit Amfilohije, dr Jelica Stojanović i urednik ovog važnog izdanja Jovan Markuš.

U muzičkom dijelu programa su nastupili: Crkveni hor „Sveti novomučenik Stanko“ iz Nikšića, Danica Crnogorčević, Marija Maraš, guslar Stevan Vujačić i KUD „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice.

Potom je priređena slavska trpeza hrišćanske ljubavi.

Proslavi velikog jubileja prisustvovao je zamjenik ambasadora Ruske Federacije u Podgorici Sergej Bublikov.

Rajo Vojinović

Foto: Jovan Radović

Izvor: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Jedan komentar

  1. Miloš V.Marković

    Svaka čast.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *