Лондонски сусрет српског и руског патријарха

Предстојатељи Московске Патријаршије и Српске Патријаршије боравили су у одвојеним пастирским посетама Великој Британији.

wwwpatrijarsi

Посета Патријарха Кирила била је прва посета неког руског патријарха Великој Британији, а основна сврха путовања била је састанак са руском заједницом али и сусрети са кантерберијским надбискупом Џастином Велбијем и краљицом Елизабетом у Бакингемској палати, јавља Телевизија Храм.

Патријарх српски Иринеј је у Лондону боравио на позив поглавара Англиканске цркве али и у циљу обнове и чувања сећања на знаменити говор Светог владике Николаја у катедрали Светог апостола Павла, на Видовдан тачно пре једног века, у драматично време Првог светског рата.

Како јавља Телевизија Храм, последњег дана боравка Патријарха српског у престоници Велике Британије организован је и сусрет двојице поглавара, Патријарха московског и све Русије Кирила и Патријарха српског Иринеја.

Сусрету су присуствовали са руске стране председник Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије Митрополит волоколамски  Иларион, а са српске стране надлежни епископ британско-скандинавски Доситеј.

 

Извор: http://www.tvhram.rs/bratski-susret-u-londonu-sastanak-patrijarha-kirila-i-patrijarha-irineja-tokom-pastirske-posete

Save

3 Comments

  1. `Никад не сме заборавити зашто је Русија ступила неспремна у Први Светски Рат. Исто тако депешу, коју је послао цар Николај савезницима у вези са спашавањем српске војске у Албанији и Грчкој. То су историјске чињенице поткрепљене документацијом.

  2. Meni ovo najvise lici na 1943 i kada je Velika Britanija i saveznici priznali AVNOJ itd….Ovo sada su sve sami ekumenisti/komunisti i Engleska Kruna ih prihvata a nasa Pravoslavna Crkva koja je sa nebesima u jednomisliju i jednobitiju kao i nas srpski narod neoskvrnjen komunizmom i sada globalizmom je potpuno odbacen kao da ne postoji….Isto se odnosi i na Ruse i na njihove ekumeniste/komuniste/globaliste….Ako nista drugo ne smem da “zucnem” a onda da kazem da je PRESVJATA BOGORODICA zastitnica svih pravoslavnih i da je CARICA NEBESNAJA-CARICA VASELJENE…..Samo da nas Presveta Majka pokrije i zastiti…..izdrzacemo mi mali i prezreni od sveta….

  3. Da, sve je iz vremena “prvog svetskog rata”. A tu je i ruski imperator Car Rusije: R O M A (L) O V!