Литија са десетинама хиљада људи креће се према Кијеву (фото)

Недеља, 17 јул 2016

Како преноси телевизија Quer-Denken, на мировни поход у смеру Кијева из свих крајева Украјине је у организацији Украјинске православне цркве Московске патријаршије кренуло на десетине хиљада људи, а могуће је да у главни град дође више од 200 000 ходочасника, док неки говоре да би на дан “Свеукрајинског окупљања” могло бити и милион људи.

unnamed(1)

Влада у Кијеву је прогласила стање опште узбуне у Националној гарди и војнике из Донбас повукла у Кијев. Постоји вероватноћа да се украјинска војска, уместо у одбрану владе, приклони украјинским грађанима и ходочасницима мира.

Из Одесе је испред манастира “Свето Вазнесење Христово” у правцу Кијева кренула трећа поворка “Похода за мир у Донбас”. Друга је раније кренула из Тернопоља у западној Украјини. У међувремену у походу учествује на десетине хиљада људи, а у свим местима и градовима, кроз које пролазе, придружује им се све више и више ходочасника.

Радикалне националистичке и неонацистичке групе позивају “да се демонстранти једноставно убију и да их се ни по коју цену не пусти у Кијев”.

unnamed(2)

У медијима се те људе назива “сепаратистима и терористима”, које Русија подржава с циљем нарушавања безбедности Украјине. Десни сектор је већ повукао своје милитанте из источне Украјине у Кијеву.

У Харкову је у недељу велика поворка људи кренула пешице на поход према Кијеву. Људи певају и моле за мир, а све је организовала Украјинска православна црква Московске патријаршије, коју не треба мешати с Украјинском православном црквом Кијевске патријаршије на чијем је челу отац Филарет, који је искористио свој ауторитет у рушењу Јануковича, или мањинску аутокефална Украјинском православну цркву. Осим ове две велике православне цркве, Украјина има и јаку Украјинску грко-католичку цркву и мања Украјинска римокатоличка црква.

unnamed

Више од 20 000 украјинских и руских православних Украјинаца кренуло је у недељу ујутро пјешице у “Марш за мир Донбас”, а од Харкова до Кијева морају прећи око 500 километара. Намера им је да режим у Кијеву присиле на престанак рата.

Други извори наводе, да је већ у понедељак увече било више од 50 000 Украјинаца, који се као незаустављива река која пева и моли креће по читавој земљи. Неки од њих носе иконе и слике руског цара.

unnamed(9)

Кијевски режим је у паници и влада страхује да ће у главни град стићи више од 100 000 ходочасника, а очекује да им ће се и тамо придружити још хиљаде становника Кијева. Долазак у Кијев је предвиђен 27. јула, а следећи дан је један од најважнијих православних празника – “Крштење Кијевске Русије”.

Десничари неонацистичких група прете мирним ходочасницима крвопролићем, што на људе, упркос свему, не оставља никакав утисак.

 

Наравно, украјински државни медији већ виде отисак Путина и Русије, те се наглашава како они стоје иза ове провокације и да је међу људима мноштво Путинових агената, проруских сепаратиста и терориста.

Колико ће људи 27. јула стићи у Кијев, тешко је проценити. Украјинци који не живе на рути “Марша за мир” путоваће аутобусом или возом. Процењује се да би на главни дан окупљања у Кијеву могло бити око милион људи. Колико грађана Кијева ће се придружити мноштву које долази, нико не може проценити.

Западни штампу о свему упорно ћути, иако украјински и руски православци уједињени према Кијеву марширају заједно.

 

Војска се изгледа већ окреће против превратничке власти, што не чуди, обзиром на неописиво осиромашење, пореско оптерећење и скупоћу која је у земљу дошла са западном демократијом.

Портал News Church је објавио руте и одморишта за људе који пешице иду према Кијеву и било каква насилна акција против мирних цивила је последње на шта се Порошенко сме одлучити у овом тренутку.

Верски миротворци против “миротвораца” Уједињених нација – Ко ће победити?

unnamed(15)

 

Ситуацију ексклузивно за портал Украина.ру описује дописница из Кијева Полина Орловска. Контактирала водитељку Института за политичко право, Хелену Березно, која је говорила о грађанима и правном противљењу насиљу, репресији и мржњи, те жељи за “успостављањем мира у ратној Украјини”.

Хоће ли Кијев послушати захтеве међународних организација и покренути мировни процес?

 

“Крајем маја и почетком јуна је у Кијеву био помоћник главног секретара Уједињених народа за људска права, Иван Шимоновић. Он је посетио Доњецк и Луганск, сусрео се са представницима мисије ОЕБС-а. Ја сам се лично сусрела с њим два пута, а на тим састанцима ми је обећао да ће решити питање социјалних давања у Донбас. Шимоновић ми је такође обећао да ће захтевати затварање странице “миротвораца” у Украјини. Његов извештај такође садржи оптужбе против Оружаних снага Украјине за мучење, злостављање и незаконито притварање. Међутим, премијер Владимир Гроисман не реагује на то извештај и игнорише захтеве западних дипломата”, рекла је Хелена Бережнаја.

 

“У Украјини нема кривичне одговорности за припаднике драговољачких група, који се баве криминалом и пљачком. Друштвени протест у друштву сазрева већ дуже време, али су људи психички јако уморни. Но, страха у друштву је све мање. Адвокати и активисти за људска права су поднели оптужбе против авако и Парубија, које смо директно оптужили за провокацију и покушај дестабилизације поворке. Само се зли људи боје толико добрих људи који иду у Кијев. Ово је права Украјина, она духовна, која моли за мир. То је верска литија у којој су људи са бебама у колицима, има пуно старијих људи, упркос пакленим врућинама. Сви ходочасници су у Божјој милости. А онда су се, наравно, сетили руке Кремља”, рекла је Хелена Бережнаја.

unnamed(13)

“Људи су почели мислити, анализирати шта се догодило. Украјинци виде да у земљи нема демократије, постоји некажњивост за неке и потпуни недостатак права других, а велики део друштва је лишен основних права. Зашто је, по Вашем мишљењу, погоршано стање у Донбас? гранатирања Доњецка, Горловка Дружовке? Украјина жели на све начине показати да Русија “не поштује” Споразум из Минска и провоцира под сваку цену. Сада Споразум из Минска и званично подигнут на ранг међународног договора и постао је обавезујући документ. Међутим, Украјина не жели изборе у Донбас и чини све да осујети споразум “, каже Хелена Бережнаја и додаје” како су војници деморализирани и сваки други украјински војник не жели да пуца “.

 

Хелена Петровна, како видите судбину Донбас?

“Не тако давно сам била у родном Луганску. Расположење људи тамо није лако, али сада је град, више него икад, добро одржаван и чист. Становници саде руже, поправљају куће и путеве, обнављају производњу. Питала сам људе о њиховом ставу и желе ли бити с Украјином. Одговорили су ми “како ће тешко сести за исти сто са својим мучитељима”. Људи у Луганску се савршено добро сећају речи Петра Порошенка, који је деци Донбас обећао подруме уместо учење у школама. А те речи већина становника Луганска му неће опрости. А ту су и хиљаде убијене деце и стараца из Донбас. Преко Донбаса и даље лебде душе недужних дечјих жртава”, каже Хелена Бережнаја.

 

По вашем мишљењу, зашто је Украјина нагло потонула у необуздану русофобију?

“У ствари, већ дуже време за све проблеме украјински медији криве Русију. Иако из тачке гледишта међународног права то није истина, Кијев упорно жели доказати недоказиво и да је Русија окупирала Доњецк и Луганск. Али без помоћи Русије Донбас не би преживео. У исто време, грађани који су подржавали Еуро Мајдан тешко могу признати да је нова влада и да није на власт дошла државним ударом. Русија је најбољи кривац за све. Што се тиче људи, све док сами не признају властите кривице, нећемо имати никакву будућност у Украјини. Јa придајем особиту важност текућој верској литији. Људи се ослањају на њу као на манифестацију колективне свести, те да смо ми Словени и братски народ. Јa бих стварно волела видети Кијев, када стигне поворка. Петро Порошенко ће се моћи покајати и лично молити за мир у нашој земљи. Видим да наше друштво полако али сигурно почиње да схвата. Ово је велика прилика за Петра Порошенка да се покаже да је председник земље и већине грађана Украјине”, закључује Хелена Бережнаја.

unnamed(8)

Као што је наведено, организатор ове литије је Украјинска православна црква – Московске патријаршије, на чијем је челу митрополит Онуфрије.

“С дубоком тугом у срцу сви доживљавамо трагедију у источној Украјини, наставак оружаног сукоба, проливање невине крв наших сународника. Највише што може учинити наша Црква је позив на мир. Ми верујемо да је Мајка Божија, која је толико пута одбранила нашу земљу, сада у сузама уз престо Њена Сина и моли за нас “, рекао је митрополит Онуфрије у свом говору.

Проруски портал Русвесна такође пише о вјерској литији.

“Зашто иду према Кијеву?”, Питање је о којем се највише расправља ових дана.

unnamed(12)

Фотограф Сергеј Рижков је посетио неколико места из којих су кренуле поворке и пратио их, те пише како је основна порука – окончање рата на истоку Украјине.

Прве поворке су кренуле из истока и запада Украјине, а касније су им се придружиле друге. Верници су свакодневно пређу 16 до 40 км.

Више од 100 година није спроведена слична иницијатива, која носи “свеукрајинско” име.

Ко организује и штити ове људе?

Украјинске власти тврде да све финансира Русија, јер скоро месец дана пешачења десетине хиљада људи морају да једу, пију, а потребне су им и нужне за личну хигијену. У Кијеву су чак израчунали да оваква литија кошта право мало богатство и по броју ходочасника у гривну израчунали оквирни трошак.

Али Сергеј Рижков тврди како је видео да свака епархија засебно организује и финансира ходочаснике. У сваком насељу локално свештенство организује смештај, храну и аутобусе.

Има и обичних људи који помажу, највише Козаци Запорожја, који имају добру сарадњу са саобраћајном полицијом. Колоне пјешаче потпуно одвојене од коловоза и никога не узнемиравају, нити стварају саобраћајну гужву.

Један се човек разболео на путу, а чим је стигло возило хитне помоћи и понудило му лекарску бригу, човек је одбио: “Не, добро сам, само ме сунце опекло”, рекао је и вратио се у литију.

unnamed(5)

Многи се питају зашто им треба такво мучење? Но, прихватимо да има и таквих људи, верника, који су се придружили овој иницијативи јер коначно желе мир у Украјини. Зашто би иначе човек оставио све своје послове, ставио икону на леђа са написаном молитвом за Украјину и кренуо пешице на дуг пут до Кијева. Неки их зову верским фанатицима, али снимци са литије говоре супротно.

Литија је подељена на групе и људи посећују породицама у другим селима. Подржавају једни друге и расправљају о важним питањима.

Из Харкова је кренуло око 10 хиљада људи, а већ у Љуботину их је код старе капелице чекало нових 200 ходочасника.

Пола сата пре доласка литије су људи у местима успут почели припремати храну, све што су имали у кући. И сви су били нахрањени.

unnamed(11)

Иду ли ови људи бесплатно? Украјински фоторепортер тврди да у литији уопште нема новца и нико га не спомиње.

 

Било је случајева када је ходочасницима нуђен новац, али нико није знао коме га дати. Једна жена је дошла да се поклони и пољуби икону, те је тражила коме дати хиљаду гривни, али није пронашла никога.

На интернету су почели почели писати како “свештеници испод хаља имају пушке и митраљезе”, што је било смешно за читање.

Људе и на истоку и на западу Украјине чине исто. Они се не разликују, јер сви желе да се рат заврши.

Сви кажу исто: “Уморни смо од сукоба. Желимо да све ово стане.”

unnamed(14)

Након Харкова више није било људи са тракама Св. Јурја. Носио ју је само један стари деда, вероватно ветеран Другог светског рата. Између осталог, ово је и велика културна манифестација, размена не само мишљења, него и обичаја и традиција међу људима.

Носе се украјинске заставе и национални симболи. Овако неочекиван резултат литије нико није могао планирати. Довести људе и дати им прилику да комуницирају, те на тај начин променити менталитет је било немогуће. Ми смо у ствари подељени, али комуницирамо, пише Сергеј Рижков.

Бивши премијер земље, Никола Азаров, тренутно с пребивалиштем у Русији, поздравља иницијативу.

“У овом тешком тренутку, када мрзимо једни друге само због чињенице што неки мисле другачије, Украјински православна црква је предузела храбар корак и покренула литију за мир и добро у Украјини. Две колоне, једна са запада, а друга с истока већ неколико дана пролазе с молитвама за Украјину и све подржавају стотине хиљада верника. Врло је симболично да ће се срести Кијеву на дан Крштења Кијевске Русије, нашег великог празника. Увек сам био поборник јединства наше земље, поштујући различите регије и обичаје многи од наших народа. Очито смо у нашој политици направили велике грешке. Није се смело дозволити да друга националност, језик и вера буду повод за мржњу, насиље и рат. Сада ноторни насилници желе омести хуману мисију цркве. Апелујем на све поштене и добре људе да помогну њиховом учествовању у литији, јер ће то бити ваш допринос опоравку Украјине”, поручио је бивши украјински премијер Никола Азаров.

unnamed(7)

Десни сектор жели спречити улазак у Кијев

Милитанти Десног сектора су већ почели са провокацијама ходочасника свеукрајинске верске литије мира, љубави и молитве за Украјину, преноси Украјинска православна црква.

Провокатора ве аутомобилима возе паралелно уз колону и добацују увредљиве слогане, те покушавају застрашити ходочаснике.

Чини се да се власти у Кијеву више боје ове литије, него свих војника Донбаса и војске Руске Федерације.

Како ће се Петро Порошенкш суочити с овим “проблемом” тешко је предвидети. Да се ​​ради о наоружаним људима, било би све лакше, али пуцати или употребити силу против свештеника, жена, деце и цивила би било превише и за превратничку владу у Кијеву.

 

Фото: “Рувесна”

Извор:  “Алтер мајнстрим инфо”

3 Comments

  1. Ljubomir
    Litija je jedino sredstvo da se rat zaustavi,da se proizvodjaci mrznje (pucisticka vlast u Kijevu) zamisli,razbije i uskoro promjeni. Samo napred koracaj hrabri narode koji nosis istinski mir i ljubav u srcu kao Istinu ljubavi koja je jaca od mrznje i rata jer se nicega ne boji (1 Jovan 4-18) jer je sam Bog utemeljio ovakvu akciju i ona mora opstati, jer ima blagodat boziju. Zato braco pravoslavni hriscani probudimo se i admah potegnimo nase jedino oruzje Molitvu za milost od Gospoda da se odmah promjeni postojece stanje u Ukrajini . “O sveti i Jedini Gospode Boze nas i Spase nas koji si u nama zajedno sjedinjen sa presvetom Majkom tvojom Bogorodicom Djevom Marijom, sa svim tvojim apostolima, svetiteljima i svetiteljkama, mucenicima i pravednicima smiluj se na nas gresne hriscane i pomogni nasoj gresnoj braci u Ukrajini koji su krenuli sa litijom u potragu za nasusnim istinskim mirom da se tamo vec jednom zaustavi besmisleni i nepotrebni rat. Amin, Boze daj .”

  2. “С нама је Бог, разумите народи и покорите се – јер је с нама Бог!”

  3. Почетак краја Украјине какву знамо! Бог и Његова воља стоје иза свега овог што се дешава у Украјини од првог дана. А ми сви остали православни, ако смо истинити……..у МОЛИТВУ!