NASLOVNA » Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Krivični sud u Solunu osudio na 20 godina zatvora nekadašnjeg igumana Metodija manastira Esfigmen na Svetoj gori

Krivični sud u Solunu osudio na 20 godina zatvora nekadašnjeg igumana Metodija manastira Esfigmen na Svetoj gori

Atina, 28. januar 2017. godine – Krivični sud u Solunu,  u odsustvu, osudio je na 20 godina zatvora igumana Metodija (Papalambrakopulosa) iz „starog bratstva“ manastira Esfigmen na Svetoj gori i monaha Antipu za pružanje otpora i upotrebu „molotovljevih koktela“ kada su na sve načine pokušavali da  izbegnu izbacivanje iz  manastira,  jula 2013. godine. Monasi su i dalje u opkoljenom manastiru  i malo je verovatno da će se predati vlastima.

Ispostavilo se da je ova Odluka suda bez   presedana – nikada ranije Sud nije  doneo tako stroge kazne za korišćenje „molotovljevih koktela“. „Molotovljevi  kokteli“ su omiljeno oružje grčkih anarhista, i većina osumnjičenih se pušta na slobodu odmah nakon hapšenja, a oni koji se procesuiraju, retko kada dobiju zatvorsku kaznu dužu od dva ili tri meseca. „Novo bratstvo“ manastira Esfigmen  podržalo je presudu, navodeći da je doneta na osnovu „zdravog razuma“.

Istorija sukoba

Pre nekoliko godina, sud po zahtevu  crkvenih vlasti Svete Gore naložio je  najmanje dvadesetorici monaha  da napuste manastir i da manastir ustupe „novom bratstvu“ formiranom  2005. godine. Monasi „starog bratstva“, koji  već  pola veka nisu u zajedništvu sa Vaseljenskom  patrijaršijom, odbili su  da napuste manastir.

Sukob između  bratstva manastira Esfigmen i Carigradske patrijaršije, pod čijom jurisdikcijom je Sveta  Gora,  počeo je 1965. godine. Razlog za to je bio susret između Vaseljenskog patrijarha Atinagore i pape Pavla VI, i dalja saradnja sa rimokatolicima, koju su monasi Esfigmena smatrali  izdajom  vere jednog pravoslavnog  patrijarha. Preostalih devetnaest svetogorskih manastira podržali su formiranje i imenovanje „legalnog“ bratstva Esfigmena, od strane vlasti Svete Gore, čime  su dotadašnji monasi „starog bratstva“  proglašeni disidentima  i trebali su da napuste manastir, kako bi se u njega uselilo „legalno  bratstvo“. Međutim, „buntovni  monasi“ su odbili da napuste manastir – jedan od najstarijih na Svetoj Gori. Izgrađen je u V veku, u njemu se  čuvaju  svete mošti mnogih svetitelja  a u  biblioteci manastira  ima skoro 400 vrednih  rukopisa i osam hiljada knjiga.

U julu 2013. godine, došlo je  sukoba specijalnih snaga policije Grčke i pobunjenih monaha. Monasi su pružili oštar  otpor kada su pokušali da ih  isele iz manastira i sprovedu u Kareju  (glavni je grad i središte Autonomne monaške države Svete Gore).  Na policiju su tada bacali kamenje, molotovljeve koktele, baklje.

Presuda

Na optuženičkoj klupi našlo se jedanaest  ljudi, uključujući osam monaha.Sud je utvrdio da je iguman Metodije taj koji je  raspirivao nasilje, monah Antipa se smatra krivim za podmetanje požara, izazivanje eksplozija, skladištenje i upotrebu  eksploziva i nezakonitu upotrebu oružja i osudio ih je  na po 20 godina zatvora. Odluka stupa na snagu odmah.

Ostalih šest monaha, koji se smatraju saučesnicima, osuđeni su na zatvorske kazne, od četiri meseca do maksimalno 10 godina, i  njihov slučaj će biti ponovo  ispitan u žalbenom postupku.

Sud je oslobodio trojicu koji su, po njima, bili prisutni  jer su pomagali monasima u obezbeđivanju osnovnih životnih potreba.

Iguman Metodije i monah Antipa nisu bili prisutni na suđenju, zastupali si ih advokati.  Po ovoj presudi monasi bi trebali biti odmah uhapšeni i sprovedeni  u zatvor.

Očekuje se da će ovakav razvoj situacije izazvati novu reakciju, jer se još uvek ne zna da li će monasi želeti da se predaju ili će i dalje ostati opkoljeni u manastiru. Svakako ova situacija je bez  presedana u istoriji postojanja monaške republike -Svete Gore, i ako ne postoji želja osuđenih monaha „buntovnog bratstva“ da se predaju , nije jasno kako će vlasti reagovati u skladu sa donešenom odlukom.

„Novo bratstvo“

U međuvremenu,“novo bratstvo“ manastira Esfigmen podržalo je presudu, navodeći da je donesena na osnovu „zdravog razuma“.

„Jedna stvar je ispovedanje vere, a druga  to što su upotrebom eksploziva počinili težak zločin. Jedno je duhovno nesaglasje, a drugo nepoštovanje zakona Svete Gore i države“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu grčke agencije „Romfea“.

„Nova bratstvo“, izjavilo je u vezi sa ovakvim  razvojem situacije da je odlučilo da još jednom apeluje  na ljude „koji su odlučili da nastave sa neosnovanim  zaposedanjem  manastira.“

„Pozivamo ih ponovo u ljubavi, kao i 2005. godine, u doba  kada je naš prvi iguman bio blagosloveni otac  Hrizostom. Priđite nam  sa Duhom Božjim. Bratstvo i administracija manastira su spremni da prihvate svakog brata koji dolazi sa dobrim namerama, i učiniće svaki napor da ih vrati (u službu). Sve možemo rešiti  mirno i bez fanatizma, kako bi smo zajednički doprineli okončanju dugotrajne,  uzaludne  i beznadežne okupacije manastirskih prostorija „- navodi se u saopštenju.

Prethodno, po informacijama grčkog sajta „Romfea“, 6. aprila prošle godine, sud u Solunu osudio je 14 monaha iz manastira Esfigmen na 6 meseci zatvora zbog „nezakonitog zauzimanja manastirskih zgrada”. Iguman manastira  i osuđeni monasi odbili su da se povinuju odluci suda i ako je bila konačna i na nju nije bilo pravo žalbe.

Ali Sin Čovečiji kada dođe, hoće li naći veru na zemlji? (Lk 18,8).

Izvor: ria.ru

Prevod: „Pravoslavlje život večni“

Save

22 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *