NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Crkva, ostale vere, pokreti i organizacije » Kopija boga Horusa, Mitre

Kopija boga Horusa, Mitre

Pitanje:
Pomaže Bog, Oci. Molim vas kao Boga, ubi me ovo na šta nailazim ovih dana. Naime, nailazim na tvrdnje da je Hristov život samo prepisana kopija boga Horusa, Mitre.. Mit o Horusu sam našao i pročitao i zaista ne nalazim da je Horus (kako neki tvrde) raspet na krstu, da je rođen od device, da je imao 12 apostola (priča o Horusu ne liči na Jevanđelje ništa više od Snežane (i 7 patuljaka) koja je isto ustala iz mrtvih) ..E sad, za Mitru piše da su i rani Oci Crkve uočavali vezu između života Mitre i Hrista (npr Justin filosof, Tertulujan..) . Vi ste školovani, ako mi možete odgovoriti-šta se tu zapravo dešava, imaju li ove tvrdnje koliko osnova (ne prihvatam olako da rani Hrišćani nisu znali šta rade i jednostavno prepisivali ostale bliskoistočne mitove) . Svako dobro.
Milan


Odgovor:
Dragi Milane, I ja sam pre neki dan gledao emisiju u kojoj pokušavaju da navedu gledaoce na pomisao da je hrišćanstvo samo „prepisivalo“ neke stare mitove i još ih samo malo – dorađivalo… „Pronašli“ su sve moguće i nemoguće „sličnosti“ sa mnogim religijama, a najviše sa Mitrom, i sistematski ih nabrojali, bez ikakvih valjanioh citata po kojima bi se moglo zaključiti odakle im ta „otkrića“? Sve u svemu, povremeno se već decenijama i možda vekovima, provlače takve priče, na koje niko ozbiljan ne naseda ali, mislim da novinari zarade malo para praveći ovakve senzacije… Moje je mišljenje da to nije ništa drugo nego ono na šta nas je upozorio sv. apostol Pavle: „Jer će doći vrijeme kada zdrave nauke neće podnositi, nego će po svojim željama okupiti sebi učitelje da ih češu po ušima; i odvratiće uši od istine, a okrenuti se bajkama. A ti budi trezven u svemu, zlopati se, vrši djelo jevanđelista, služenje svoje ispuni.“ (II Tim. 4, 3-5) O tome govori i sv. ap. Petar: „Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sljedujući izmišljenim bajkama, nego smo sami bili očevidci veličanstva Njegova. I ovo prvo znajte da nijedno proroštvo Pisma ne biva po ličnom tumačenju. Jer nikad proroštvo ne nastade čovječijom voljom, nego pokretani Duhom Svetim govoriše sveti Božiji ljudi.“ (II Petr. 1, 16 i 20 – 21.) U svojoj Drugoj sabornoj poslanici, on nas opširno upozorava da se čuvamo ovakvih lažnih učitelja i samozvanih proroka: 1. A bilo je i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će unijeti jeresi pogibli, i odricaće se Gospodara koji ih iskupi i dovešće sebi naglu pogibao.
2. I mnogi će poći za njihovim nečistotama, zbog kojih će se pohuliti na Put istine.
3. I u lakomstvu iskorišćavaće vas varljivim riječima; njihov sud odavno ne docni, i pogibao njihova ne drijema.
4. Jer kad Bog ne poštedje anđele koji sagriješiše, nego ih baci u okove mraka paklenoga, i predade da se čuvaju za sud: 5. I ne poštedje stari svijet, nego sačuva propovjednika pravde Noja, i sedmoro s njim, i navede potop na svijet bezbožnički; 6. I gradove Sodom i Gomor osudi na propast i u pepeo pretvori, postavivši ih za primjer budućim bezbožnicima; 7. I izbavi pravednoga Lota namučenog razvratnim vladanjem bezakonika; 8. Jer dok življaše ovaj pravednik među njima, gledajući i slušajući bezakona djela iz dana u dan, mučaše pravednu dušu svoju; (Zač. 67) . 9. Zna Gospod pobožne da izbavlja od iskušenja, a nepravednike da čuva za kaznu u dan sudnji; 10. A osobito one koji idu za tijelom u nečistoj pohoti, i preziru gospodstvo Božije; drski, samovoljni, i ne drhte huleći na slave, 11. Dok anđeli, koji su veći snagom i silom, ne iznose protiv njih pred Gospodom hulnoga suda.
12. A oni, kao beslovesne životinje, po prirodi sazdane za lov i trošenje, huleći na ono što ne poznaju, u pokvarenosti svojoj propašće, 13. I primiće platu nepravde. Oni smatraju za slast posvednevno uživanje; bestidnici i nevaljalci, koji se naslađuju svojim prijevarama, jedući sa vama; 14. Oči su im pune preljube i neprestanoga grijeha, prelašćuju neutvrđene duše, imaju srce izvježbano u lakomstvu. Djeca prokletstva! 15. Ostavivši pravi put, zalutaše, i pođoše putem Valaama Vosorova koji zavoli platu nepravde, 16. Ali bi pokaran za svoje bezakonje: nemušto marvinče progovori glasom čovječijim i spriječi bezumlje prorokovo.
17. Oni su izvori bezvodni: oblaci olujom gonjeni, za njih se čuva mrak tame zauvijek.
18. Jer govoreći naduvene i sujetne riječi prelašćuju na tjelesne želje i razvrat one koji su stvarno pobjegli od onih što žive u zabludi, 19. Obećavajući im slobodu a sami su robovi pokvarenosti; jer od koga je ko pobijeđen tome i robuje.
20. Jer ako oni koji pobjegnu od nečistota svijeta poznanjem Gospoda i Spasa Isusa Hrista, opet se u njih zapletu i budu nadvladani, biva im potonje gore od prvoga.
21. Jer bolje bi im bilo da ne poznaše Put pravde, negoli kad ga poznaše što se vratiše od predate im svete zapovijesti.
22. Njima se dogodilo ono što veli istinita poslovica: Pas se vraća na svoju bljuvotinu, i: Svinja se okupala pa se u blatu valja.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *