Knjiga „Nevidljiva borba“

Pitanje:
Pomaže Bog, Oci. Posavetujte me oko čitanja jedne knjige. Knjigu Nebidljiva borba imam već neko vreme, čitam je periodično, i primetio sam da je knjiga odlična, i da bi trebalo da je stalno čitam. Išao sam po poglavljima i podelio knjigu na 7 delova, tako da bi mogao je pročitam celu za nedelju dana. Da li biste uopšte preporučili taj metod? Pretpostavljam da u tome nema ništa loše, i da mi može koristiti. Nego me zanima da li bi bilo mnogo da je njitam svake nedelje? Razmišljao sam- ako tako radim, to znači da bi za jednu godinu pročitao 50ak puta tu knjigu, pa mi to onda preterano izgleda ako uporedim sa tim koliko čitam Sveto Pismo.
Stefan


Odgovor:
Dragi Stefane, Sve zavisi od toga kako ćeš ti u praksi, u svakodnevnom životu, ići do kraja putem Gospodnjim, koliko ćeš biti dosledan i uporan na pravom putu? Zbog truda na toj knjizi i brige oko duhovne koristi, Nikodim Agiorit je proglašen svetiteljem. Međutim, ima otaca koji će reći da je knjiga dobra ali malo suviše uprošćena. Čuo sam i takvih komentara da je u njoj istinito pravoslavno duhovno iskustvo izloženo malo suviše pojednostavljeno i racionalno, gotovo po zapadnjačkom, sholastičko-racionalističkom ukusu.
Sa druge strane, mnogi Sveti Oci su se spasavali tako što su pojednostavljivali svoj život, što su se ozbiljno i dosledno držali onih istina koje su poznavali i nisu se upuštali u široke tokove života i razmišljanja. Ali opet, ako se čovek drži suviše samo jedne knjige, moguće je da ostane duhovno manjkav ili postane razumom fanatičan. Naročito ako nije usamljeni monah, nego živi u svetu. Jer, naš život je prilično kompleksan a putevi Gospodnji neispitani, tako da je nemoguće sve staviti u jednu knjigu, ma kako dobra ona bila.
Meni se takođe čini da je takvo i toliko, svakodnevno čitanje ove knjige, u poređenju sa molitvama i čitanjem Svetoga Pisma, malo suviše. Preporučio bih ti da se malo više trudiš u praktičnom hrišćanskom životu, da čitaš molitvenik i Sveto Pismo više nego druge knjige. A druge, duhovno korisne knjige, uključujući i ovu, da koristiš po potrebi, to jest, ako primetiš da ti nešto nedostaje, više nego radi traženja boljih, jasnijih, lakših ili novih ideja i puteva ka Bogu. Budi zadovoljan onim što ti je Bog već dao i rukovodi se Njime na dobrom putu. Idi ka Bogu postojano, kao što brod ide ka tihom pristaništu i sigurnoj luci spasenja. Imaj u vidu da Duh Sveti obitava tamo gde je dobra volja u istinitoj i zdravoj (razumnoj) veri, da On sam, kroz Crkvu i Svete Tajne, kroz pobožan i bogoljubiv praktični život, rukovodi verne ka Bogu. Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *