Камен темељац нове цркве постављен је у Нур-Султану, престоници Казахстана

Камен темељац нове цркве постављен је у Нур-Султану, престоници Казахстана, у недељу 12.05.2019. године, у оквиру прославе 20-годишњице Епархије Астане и Алма-Ате, након што је Његово Високопреосвештенство митрополит астанско-казахстански Александар осветио камен темељац за будућу цркву Свих светих просијавших у Казахстану.

Митрополит Александар је служио уз саслужење више од 10 архијереја, међу којима и епископа из Белорусије, Украјине, и Молдавије.

Служби је присуствовао велики број јавних личности, међу којима амбасадори Белорусије, Србије и Грчке и, наравно, многобројни православни верници окупљени на молитви за изградњу нове цркве.

Пре освећења митрополит Александар је говорио о важности цркве у животу сваког човека, истичући њен значај за духовни развој друштва и очување традиционалних моралних вредности и историјског сећања народа.

Митрополит је поменуо и присуство чудотворне Теодоровске иконе Пресвете Богородице, која је донесена у Саборну цркву Покрова Пресвете Богородице у престоници. 10.000 људи је целивало икону током њеног присуства у храму.

Министар за информације и јавни развој такође се обратио окупљенима, после чега је служен молебан са чином освећења крста и камена темељца.

Дан је окончан пријемом у част 20-годишњице Епархије и постављања камена темељца за будућу цркву Свих светих Казахстана.

Извор: Информативна служба Српске Православне Цркве

Comments are closed.