NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Sveštenstvo i monaštvo » Kadionica i bogoslov

Kadionica i bogoslov

Pitanje:
Oče molim Vas da mi objasnite, da li može bogoslov koji još studira da uzme svešteničku kadionicu i da kadi, recimo kada je kod kuće.
NN


Odgovor:
Dragi Nenade, Odgovor je ne, ne može. Opet, teško je da se kaže šta je sveštenička kadionica a šta je prosta ili narodna? Po manastirima, parohijskimn crkvama, na crkvenim slavama i vašarima uvek ćete naći da se prodaju kadionice i tamjan. Uopšte je pitanje da li mirjanin može da kadi? Kadionica je dobila svoju bogoslužbenu ulogu još i Starozavetnoj crkvi i ona ne samo što je nju zadržala nego je još više prihvaćena u Novozavetnoj. Sveštenik do kađenja, budući u epitrahilju nju blagosinja i prinosi je kao žrtvu naših molitava. Dim iz kadionice izobražava vejanje i prisustvo Duha Svetog. Psaltir peva da se uzdigne naša molitva kao dim iz kadinoce pred Gospodom. Te reči su prihvaćene i na liturgiji Pređeosveđenih darova. Pre upotrebe kadionice sveštenik je uvek krstobrazno blagosilja uz reči molitve: «Kadilo pronsimo ti, Hriste Bože, na miris miomira duhovnog, primivši ga u nadnebeski svoj žrtvenik, pošlji nam blagodat Presvetogtvog Duha».
Van svete Liturgije kadionica u narodu je blagočestiva tradicija, koju su teški vekovi ropstva tako razvili da je i mirjani koriste. Ipak ona svoj liturgički smisao dobija samo kroz bogosluženje i sveštenoradnje. Uzimajući u obzir da sveštenik nikada nju ne koristi bez epitrahilja onda kako može taj bogoslov da objasni upotrebu iste? oLjuba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *