Кад неко не жели помирење

Питање:
Помаже Бог пречасни и преподобни оци, Господ на више места у Светом Писму налаже праштање увреда, чак и благосиљање оних који нас куну. Када смерно замолимо опроштај од ближних које смо увредили, а не будемо услишени, треба то да учинимо још два пута. Ако останемо без опроштаја и трећи пут треба да се према ономе који нам ни тада није опростио понашамо као према странцу. Шта то конкретно значи? Које су форме испољавања таквог понашања?
Бранислав


Одговор:
Бог ти помого Браниславе, Поред свих покушаја да се измириш са неким кога си увредио, и то не да резултат, можеш се задовољити тиме што си се у души искрено измирио са њим и да желиш мир у међусобним односима. Ако он не жели боље је престати тражити помирење речима и делом, јер у супротном његова јарост може да буде још већа што на крају може да му буде још на већу штету.
Мој ти је савет да нађеш згодну прилику да му учиниш било какво добро али да он не зна. Кад буде сазнао после учињеног дела сигурно ће се брже опаметити. И да се случајно са њим сретнеш у пролазу, сачувај мир у својој души и прођи поред њега без обраћања, већ се само моли за њега.
Свако ти добро желим о. Драган

Comments are closed.