Home » Јереј Иван Делић

Јереј Иван Делић

Јереј Иван Делић
Јереј Иван Делић

Јереј Иван Делић је рођен 16. октобра 1970. године у Чачку од оца Бранислава, професора средње школе и мајке Маре, раднице. Основну и средњу Техничку школу (занимање електротехничар за мреже и постројења) завршио је у родном граду.

Уписао је и једно време студирао на Техничком факултету у Чачку. После одслужене армије окренуо се Богу и Мајци Цркви и започео приљежно служење истој у Православној народној хришћанској заједници при храму Светог Вазнесења у Чачку.

Са жељом да се још више посвети Богу и Цркви уписује Богословски факултет Српске Православне Цркве (данашњи Православни Богословски факултет Универзитета у Београду) 1994. године.

У току студирања се венчава са Босиљком Проле, побожном православном хришћанком из Банатског Новог Села, у Чачку 8. новембра 2003. године.

Факултет завршава 2007. године са дпломском оценом 9. Једно време, од 2004. до краја 2006. године, је радио као архивар и библиотекар при Цркви Ружици и Капели Свете Петке на Калемегдану у Београду.

После добијања канонског отпуста из Епархије жичке и пријема у Епархију банатску бива рукоположен у ђакона у недељу 11/24. августа 2008. године у Зрењанину у храму Успења Пресвете Богородице, да би после само четири дана био рукоположен у часни чин свештеника (јереја) у Баваништу, такође у храму Успења.

Рукоположио га је Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор.