NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » JEDAN VAŽAN PREDLOG (O ŽITIJAMA SVETIH)

JEDAN VAŽAN PREDLOG (O ŽITIJAMA SVETIH)

JEROMONASI JUSTIN POPOVIĆ I IRINEJ ĐORĐEVIĆ
JEDAN VAŽAN PREDLOG
(o Žitijama Svetih)
 
Dva nastavnika i vaspitača Bogoslovije Svetog Save u Sr. Karlovcima podneli su Profesorskom savetu svoje škole referat koji duboko zadire u intimni duhovni život naše Crkve i njenog sveštenstva, a naročito u pogledu odgajivanja i obrazovanja bogoslovskog podmlatka u našim Bogoslovijama. Taj referat glasi:
 
„Profesorskom savetu Bogoslovije Svetog Save.
Nastavnička, a naročito vaspitačka dužnost dala nam je nepobitne dokaze da je duša naše škole u opasnosti. U opasnosti je, jer je sistem nastave sholastički bezživotan i protestantski mehaničan; u opasnosti je, jer našoj pravoslavnoj bogosloviji nedostaje ono što je specijalno pravoslavno: nedostaje ono što Pravoslavlje izdvaja od svega nepravoslavnog. Gledano kroz prizmu naše nastave, Pravoslavlje je biblioteka, koja se može studirati, a ne život, koji se mora živeti. Pravoslavlje se predaje nepravoslavnim metodima, pozajmljenim sa nepravoslavnog Zapada: i nije čudnovato što su naši savremeni sveštenici, u dosta slučajeva, protestantski ili katolički nastrojeni, i sa javnim ili tajnim sklonostima ka Katolicizmu i Protestantizmu. Stanje u našoj Crkvi je očajno: očajno je zbog odsustva čisto pravoslavnih podviga kod većine našeg sveštenstva. Neophodno je potrebna odlučna i definitivno pravoslavna podvižnička reakcija. Takva pravoslavna reakcija može se izvesti jedino stvaranjem čisto pravoslavnog svešteničkog tipa. Uvređena vaseljenska savest Pravoslavne Crkve nalaže nama, koji spremamo svešteničke kandidate, da Pravoslavlje propovedamo pravoslavnim metodima i da pravoslavne sveštenike izrađujemo pravoslavno-podvižničkim metodima. Pravoslavlje ima svoju dušu, svoju suštinu, ima i svoje specifične pravoslavne metode i puteve. Neprirodno je i nemoguće je Pravoslavlje istinski uspešno predavati nepravoslavnim metodima, jer ono ne podilazi ni pod kakve katoličko-protestantske sisteme i metode.
Pravoslavlje je na prvom mestu – Žitije, i to – Sveto Žitije, a na drugom mestu – nauka, i to životna, opitna, blagodatna nauka, u kojoj nema ničeg sholastički-mrtvog i protestantski-racionalističkog. Pravoslavlje ima svoju metodiku i svoju pedagogiku, to su – Žitija Svjatih. U njima su izneti mnogovekovni vaspitni metodi pravoslavni, pomoću kojih je Pravoslavlje stvaralo od nesvetih ljudi – Svetitelje, od greholikih duša – Hristolike duše. Jedino se u Žitijama Svetih nalazi pravo pravoslavno učenje o duši, učenje izrađeno mnogovekovnim blagodatnim opitom, učenje o tome šta je ljudska duša, otkuda dolazi, kuda ide, kakvim se sredstvima, metodima i podvizima očišćava i postaje hristolika. Žitija sadrže pravoslavnu psihologiju, opitno-blagodatnu psihologiju, koja je sušta suprotnost psevdoopitnoj psihologiji Zapada, psihologiji ohne Seele (=bez duše). Osim toga, Žitija Svetih sadrže opitno opravdanje dogmata: u njima se dogmatika javlja kao opitna nauka, nauka preživljavana (= proživljavanja). Životi Svetitelja su izatkani od preživljavanja pravoslavnih dogmatskih i moralnih istina. U Žitijama se nalazi i sva pravoslavna etika, opitno predstavljena, izražena i opravdana. Žitija sadrže u sebi ono što Pravoslavlje čini pravoslavnim. U njima se pokazuje i nepobitno dokazuje da je Pravoslavlje – Život, a ne teorija, opitna nauka, a ne gomila bezživotnih pravila. Žitija Svetih stvaraju ubeđenje da je lični pravoslavni opit – jedini način da čovek postane pravoslavan, da pozna Pravoslavlje i da propoveda Pravoslavlje. To je jedini put i drugog nema: svaki drugi put, posredno ili neposredno, odvodi Katolicizmu i Protestantizmu.
Zbog svih tih razloga: izučavanje Žitija Svjatih je najneophodnija neophodnost ne samo za svešteničke kandidate, već i za svakog pravoslavnog hrišćanina. Stoga mi predlažemo Profesorskom savetu Bogoslovije Svetog Save da što pre podnese Svetom Sinodu predlog da se izučavanje Žitija Svjatih unese kao obavezni predmet u program nastave za pravoslavne Bogoslovije. A kao još jedan čisto lokalni i privremeni razlog za ovo, neka nam posluži prisustvo čeških studenata u našoj školi, jer će izučavanjem Žitija Svjatih najbolje osetiti veliku razliku između Pravoslavlja s jedne i Katolicizma i Protestantizma s druge strane.
 
Jeromonasi: Justin Popović
i Irinej Đorđević,
nastavnici Bogoslovije Sv.Save“.
 

(1923)
 


Prepodobni OTAC JUSTIN
SETVE I ŽETVE – članci i manji spisi

 ŠTAMPANO IZDANJE

 Blagoslov: Episkop valjevski Milutin,
  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije,
  Episkop bački Irinej,
  Episkop raško-prizrenski Artemije,
  Episkop umir. zahumsko-hercegovački Atanasije
 Izdato: 2007.
 Biblioteka: Sabrana dela Sv. Justina Novog u 30 knjiga
 Knjiga: br. 20, tekst broj 10, strane 97-108.
 Mesto: Beograd
 Izdaju: Naslednici Oca Justina,
  i Manastir Ćelije kod Valjeva
 Slog: Bratstvo sv. Simenona Mirotočivog
 Štampa: Interklima – grafika; Vrnjačka Banja
 Tiraž: 3000

 INTERNET IZDANJE

 Objavljeno: 29. mart 2008.
 Izdaje: © Svetosavlje.org
 Urednik: prot. Ljubo Milošević
 Osnovni format: Vladimir Blagojević
 Digitalizacija: Stanoje Stanković
 Korektura: Stanoje Stanković
 Dizajn stranice: Stanoje Stanković

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *