NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » IZNAD ISTOKA I ZAPADA

IZNAD ISTOKA I ZAPADA

 

IZNAD ISTOKA I ZAPADA
 
Rasuđivanje prvo
HRISTOS IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
 
Kad Azijat čita Evangelije Hristovo on govori: ovo je naš čovek, ovo je Azijat, isposnik, molitvenik, mudrac i čudotvorac.
Kad Evropejac čita Evangelije Hristovo on tvrdi: ovo je naš čovek, ovo je Evropejac, pokretljiv učitelj, brz pomoćnik ljudi, dobrotvor, lekar, hranitelj, humanist i aktivist.
Šta je dakle Hristos? Da li je Azijat, da li Evropejac; da li istočnjak, da li zapadnjak? Zaista, i jedno i drugo. On je istočnjak na višem planu i zapadnjak na višem planu. On je istočnjak iznad Istoka i zapadnjak iznad Zapada. Njegova je zemlja i svi krajevi zemlje.
Transcedentalnost je osobina Istoka, naturalizam – osobina Zapada. Istočnjak sa prekrštenim nogama u razmišljanju o večnome, i zapadnjak sa sustalim nogama u trčanju za prolaznim. Ko je od njih bliži Hristu? Oba su udaljeni od Hrista. Hristos stoji iznad Istoka i Zapada.
Istok se toliko udubljuje u razmišljanje da nema vremena za poslovanje. Zapad toliko posluje da nema vremena za razmišljanje. Oboje se sadrži u Gospodu Isusu Hristu, i to u punoj i savršenoj meri, tako da on prevazilazi Istok i Zapad. On stoji iznad Istoka i Zapada.
Politeističnom Istoku je teško verovati u čoveka. Materijalističkom Zapadu je teško verovati u Boga. Isus predstavlja čoveka, Hristos Boga. Dve prirode – jedna ipostas. Zapad lako prima čoveka Isusa i stavlja ga u „Panteon“ svojih velikih ljudi, Istok lako prihvata Boga Hrista dok za čovekom Isusom ne oseća potrebu. Međutim, Spasitelj sveta je i Bog i čovek. Isus Hristos dakle stoji iznad Istoka i Zapada.
Kad govorimo o Istoku mi mislimo na kuću podeljenu unutra u samoj sebi; mislimo na dve nesrodne grupe naroda: na muhamedance i na bramo-budiste. Njihove su ćabe: Meka, Benares i Tibet. To dvoje predstavlja glavnu sadržinu i glavnu siromaštinu Istoka. Kad pak govorimo o Zapadu mi mislimo opet na kuću podeljenu unutra u samoj sebi. To je papizam i antipapizam (u raznim oblicima protestantizma). Ovo su dva glavna puta zapadnog čovečanstva, oba pogrešna. Oni predstavljaju zabludu i siromaštinu Zapada. Hristos stoji visoko iznad ovakvog Istoka i Zapada.
Nikad ni jedan od azijskih mudraca nije mogao podvlastiti Zapad. Jedini čovek, rođen u Aziji, koji je podvlastio sav Zapad tj. svu Evropu i Ameriku sa ostrvima, jeste Gospod Isus Hristos. Jedini istočnjak koji je omiljen na Zapadu.
I nikad ni jedan od zapadnih učitelja i ideologa nije mogao pridobiti Aziju, ni za najkraće vreme. Samo jedan zapadnjak uspeo je u tome: Zapadnjak ne po plotskom rođenju nego po svojoj vlasti nad Zapadom. To je Isus Hristos, rođeni u Aziji. Njegova vlast rasprostrla se nad srednjom Azijom i mestimično dalje preko Velike Azije kao i Egipta i Abisinije. Dalje širenje hrišćanstva na Istok sprečio je Islam, a to je jedna otuđena sekta jevrejsko-hrišćanska. Islam se isprečio kao bedem između hrišćanske Prednje Azije i Indije. No i to nije bez Božjeg promisla, koji svakako rezerviše pobedu Hristovu nad celim Istokom za buduća vremena.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *