Исповест и Причешће

Питање:
Помаже Бог оче! Како год да почнем да пишем, увек некако ово питање заврши као писмо, зато не замерите, ако ни овај пут не успем бити кратка. Имам 26 година и тек од скоро сам смогла снаге да се одлучим за пост сваке среде и петка, а затим сазнајем да сем опште исповести, постоји и лична исповест. Тачније, тек јуче ми се указала прилика да одем и први пут лично исповедим грехе, где ми је мој духовни отац Недељко објаснио, да треба лично да исповедимо своје грехе од седме године. Упућена сам у то како исповест треба да изгледа и настојим бити доследна, отац Недељко ми помаже у томе, али 19.година је иза мене, и Бог ми стално даје очи да увидим неки нови грех који сам починила и који треба да исповедим. С обзиром да среду и петак постим тек пет недеља, када ђу бити спремна да недељом примим тело и крв Господњу? Смем ли, ако се од последње исповести до причешћа присетим још неког греха, смем ли да се причестим. Знам да је немогуће да будемо икада у потпуности чисти, али да ли сам спремна да након овако кратког периода поста (среде и петка) и једне личне исповести, недељом примим тело и крв Христову? Колико је времена потребно таквог поста да би он уопште почео да се рачуна као пост. Опростите ми и не замерите на мом не знању, ного ми помозите у мојој изгубљености. Хвала
Милица


Одговор:
Драга Милице, То ти најбоље може рећи твој духовник код кога желиш да се причестиш. Обрати се њему са таквим питањем слободно, и он ће ти рећи како да поступиш.
У принципу, духовни живот, духовно чишћење своје душе, да се тако изразим – духовна хигијена, је слична физичкој хигијени. Никада нећемо бити потпуно чисти оd свих бактерија и вируса, али нас то не спречава да се бринемо о свом здрављу и да знамо када смо болеснији а када здравији. Наравно, циљ је добро здравље. Тако је још важније да се бринемо о здрављу душе и да се молитвом и постом, покајањем и исповешћу, чистимо од наших грехова, како би што боље припремљени приступили Светом Причешћу. Твој свештеник ће знати то да процени и да те посаветује.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.