NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Iskušenja nakon stupanja u brak

Iskušenja nakon stupanja u brak

Pitanje:
Pomaže Bog dobri naši oci! Oženio sam se pre nekoliko meseci sa devojkom koja je imala odnose sa svojim bivšim momcima. Moram da napomenem da ni ja nisam ušao cist u Svetu tajnu Braka (Pričestili smo se pre venčanja) . Povremeno mi smeta, mogu čak da kažem da me muči to što je imala odnose sa nekim pre mene, čak mi i razne slike padaju na um. Kako da se izborim sa tim da li bi mogli da mi kažete? Da li imate nešto da mi preporučite da čitam ili možete tu muku da mi odagnate sa nekim pametnim savetom ili rečju? Unapred hvala…
N.N


Odgovor:
Dragi brate, Mi ljudi često sebe uprljamo na mnoge i razne načine, i to nije ništa neobično. Oci su veħ mnogo govorili o tome. Oni su jasno izložili lukavstvo našeg duhovnog neprijatelja đavola, koji to koristi da nas još više iskušava. Svaki naš pad u greh, ne samo da nas povređuje i prlja, veħ daje i izvesnog mesta i povoda neprijatelju da nas napada. Ali, Oci nas opominju: nije toliko strašno pasti, koliko je strašno ostati ležati dole, u padu. Jer je i Gospod rekao: „Koliko god puta da padneš, ustani i podignuħe te Gospod! “ Toliko o našim padovima.
A što se tiče iskušenja, ona nemaju veħu silu, snagu i moħ od obične reklame. Kao što u životu stalno nailazimo na razne reklame, na televiziji, na ulici, na radiju i drugo, tako isto nas i demoni stalno nagovaraju, sugerišu ovo ili ono. Šalju nam pomisli, umne slike i predstave, igraju se sa našim oseħanjima, slično kao i reklame ili političke parole, smišljene da privuku pažnju i pristalice. Reklama = pomisao = iskušenje, može biti lukavo, interesantno i dobro smišljena, ali nije nekakva njena „sila“ ta koja nas privlači, veħ je to naša sklonost prema grehu i riziku.
Kako da se borimo protivu toga? Ne postoji drugi način nego – isto kao i protivu običnih reklama: ne obraħaj pažnju, odbaci pomisao, posmatraj ih hladno, nezainteresovano, skreni misli na nešto drugo, prođi pored toga i nemoj se zaustavljati da ga studiraš i analiziraš, jer iz toga neħe ništa korisno i dobro izaħi, veħ samo lukavstvo i otrov.
Razmišljaj o tome koliko dobra nam je Gospod podario, koliko treba da mu budemo zahvalni za sva dobročinstva. Koliko nam naši bližnji čine i znače u životu. Neguj dobre odnose sa svima, jer ako ih ne budeš negovao, oni sami od sebe neħe doħi. A naročito u porodici. Važno je znati izbegavati zlo, zasađivati dobro i negovati ga da uzraste i očvrsne.
Mnogo može pomoħi svakodnevna upotreba Molitvenika, kao i čitanje Svetoga Pisma, iz Starog Zaveta: Psalmi, Priče, Premudrosti Solomonove, Knjiga Propovednikova; a iz Novog Zaveta: Jevanđelja i poslanice.
Od Boga vam svako dobro želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *