Искушења након ступања у брак

Питање:
Помаже Бог добри наши оци! Оженио сам се пре неколико месеци са девојком која је имала односе са својим бившим момцима. Морам да напоменем да ни ја нисам ушао цист у Свету тајну Брака (Причестили смо се пре венчања) . Повремено ми смета, могу чак да кажем да ме мучи то што је имала односе са неким пре мене, чак ми и разне слике падају на ум. Како да се изборим са тим да ли би могли да ми кажете? Да ли имате нешто да ми препоручите да читам или можете ту муку да ми одагнате са неким паметним саветом или речју? Унапред хвала…
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Ми људи често себе упрљамо на многе и разне начине, и то није ништа необично. Оци су веħ много говорили о томе. Они су јасно изложили лукавство нашег духовног непријатеља ђавола, који то користи да нас још више искушава. Сваки наш пад у грех, не само да нас повређује и прља, веħ даје и извесног места и повода непријатељу да нас напада. Али, Оци нас опомињу: није толико страшно пасти, колико је страшно остати лежати доле, у паду. Јер је и Господ рекао: “Колико год пута да паднеш, устани и подигнуħе те Господ! ” Толико о нашим падовима.
А што се тиче искушења, она немају веħу силу, снагу и моħ од обичне рекламе. Као што у животу стално наилазимо на разне рекламе, на телевизији, на улици, на радију и друго, тако исто нас и демони стално наговарају, сугеришу ово или оно. Шаљу нам помисли, умне слике и представе, играју се са нашим осеħањима, слично као и рекламе или политичке пароле, смишљене да привуку пажњу и присталице. Реклама = помисао = искушење, може бити лукаво, интересантно и добро смишљена, али није некаква њена “сила” та која нас привлачи, веħ је то наша склоност према греху и ризику.
Како да се боримо противу тога? Не постоји други начин него – исто као и противу обичних реклама: не обраħај пажњу, одбаци помисао, посматрај их хладно, незаинтересовано, скрени мисли на нешто друго, прођи поред тога и немој се заустављати да га студираш и анализираш, јер из тога неħе ништа корисно и добро изаħи, веħ само лукавство и отров.
Размишљај о томе колико добра нам је Господ подарио, колико треба да му будемо захвални за сва доброчинства. Колико нам наши ближњи чине и значе у животу. Негуј добре односе са свима, јер ако их не будеш неговао, они сами од себе неħе доħи. А нарочито у породици. Важно је знати избегавати зло, засађивати добро и неговати га да узрасте и очврсне.
Много може помоħи свакодневна употреба Молитвеника, као и читање Светога Писма, из Старог Завета: Псалми, Приче, Премудрости Соломонове, Књига Проповедникова; а из Новог Завета: Јеванђеља и посланице.
Од Бога вам свако добро жели, о. Срба

Comments are closed.