Име, крштење одраслих.

Питање:
Помаже Бог! Овог љета, ако да Бог, крстићу се па ме занима да ли задржавам своје садашње име (Дијана) или узимам ново. Да ли ми може бити кум неко ко ће се крстити кад и ја? Опростите ако су питања наивна, али тек почињем градити темеље своје вјере, па су ми потребни одговори. Хвала. Збогом.
Дијана


Одговор:
Драга Дијана, Прво би требало знати да ли имаш неког свештеника духовника? О овим стварима можеш, а и требала би, да се посаветујеш са њим.
У принципу, нема никакве забране за имена – осим, не дај Боже, неких богохулнх или непристојних. Када се деци дају имена, а посебно на крстењу, требала би да буду хришћанска имена, неког од светитеља, на чији дан се крстава, и/или који може да служи као узор и као заштитник човеку.
Кум треба да буде старији бар око 18 година од свога кумчета, да га поучава у вери и помаже у духовном животу. Значи, да најпре сам треба да буде боље упознат са хришћанским животом.
А крштењем се улази у Цркву, постаје дете Божије по духу и усиновљењу. Нико се не може назвати хришћанином ако није крштен, и ако потом не живи хришћанским животом.
Честитам ти ову велику благодат са жељом да те чува Господ и анђео цувар, кога добијаш на крштењу.
Поздрав, о. Срба

Comments are closed.