НАСЛОВНА » Инославни, СПЦ, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » И српски патријарх у посети Великој Британији – састанак са надбискупом Кантерберија

И српски патријарх у посети Великој Британији – састанак са надбискупом Кантерберија

Лондон – Српски патријарх Иринеј рекао је током посете надбискупу од Кантерберија да „хришћанске цркве морају да пронађу начине да склоне у страну оно што их раздваја“.

189300757157fc94c0db6c2472680535_v4_big

Патријарх Иринеј је рекао да је свет тренутно презасићен конфузијом и немирима и да у таквој ситуацији цркве морају да пронађу начине да се додатно приближе људима.

„Истовремено, потребно је да изнутра наставимо да градимо оно што нас све зближава, а постоји много тога што делимо ми и католици, као и протестантски свет“, рекао је Иринеј.

Српски патријарх је током званичне посете Енглеској рекао да је то темељ на коме би требало да се граде заједнички односи.

„Верујем да је то воља Божија и да је то оно што Бог очекује од нас. Зато ми морамо да будемо слуге тог задатка, да ширимо Јеванђеље у нашем времену и нашем свету“, рекао је Иринеј.

Из Ламберт Паласа је саопштено да је надбискуп од Кантерберија Џастин Велби, на стогодишњицу првог православног служења у Катедрали светог Павла, угостио патријарха Иринеја „у значајном разговору“.

„Уприличен је значајан разговор уз топлу добродошлицу и пријатељство надбискупа и патријарха и њихових делегација, који су сигнал обнове дугих и блиских односа енглеске цркве и СПЦ“, саопштено је.

Како је саопштено, надбискуп и патријарх су се састали како би разговарали о „низу питања“, међу којима су духовни живот две цркве, њихов рад са младима, сиромашнима и избеглицама, али и о проблемима модерног друштва, као и о „обнови СПЦ као места за духовно уздизање и посвећености након колапса под комунизмом“.

Надбискуп Велби је рекао и да је Србија у протеклим месецима на себе преузела велики терет, јер Европа „није јединствено реаговала“ на мигрантску кризу.

Надбискуп Џастин Велби, кога је у Енглеској посетио српски патријарх Иринеј, рекао је да то није први пут да Европа не одговара на изазов јединствено, што је оценио „трагичним“, и додао да је Српска православна црква у овој ситуацији показала своју веру.

„Данас, Србија се налази на самој граници Европе и суочава се са десетинама хиљада оних које је тама истерала из њихових домова“, рекао је Велби.

Такође, Иринеј и Велби су разговарали о обнови односа СПЦ и Англиканске цркве.

„Хвала патријарху Иринеју на невероватно великодушном гостопримству које СПЦ пружа англиканској заједници у Србији већ стотину година“, рекао је Велби.

 

Извор: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=10&dd=19&nav_category=78&nav_id=1189573

Save

6 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *