НАСЛОВНА » Друштво, Инославни, Некатегоризовано, Помесне Цркве, СПЦ, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » И хришћани и муслимани учествују у обнови храма Гроба Господњег у Јерусалиму

И хришћани и муслимани учествују у обнови храма Гроба Господњег у Јерусалиму

Обнова ће коштати три милиона евра, а лични прилог је дао и јордански краљ Абдулах

Тим стручњака почео је обнављање места где је, како хришћани верују, сахрањен Исус Христ, превазилазећи дугогодишње ривалитете да би се омогућиле прве поправке тог светог места у више од 200 година.

Радови ће бити усмерени на обнови и очувању едикуле, древне одаје где се по веровању налази Исусов гроб у Цркви Светог гроба у старом граду Јерусалиму. Ово су први радови на овом месту од 1810. када је светилиште рестаурирано и добило садашњи облик после пожара.

252

Структура са уљаним лампама, стубовима и великим свећњацима подигнута је на месту где се верује да је Исусово тело обавијено покровом и сахрањено пре његовог Вазнесења. Налази се неколико стотина метара од места где је разапет.

Та црква спада у једно од најсветијих места хришћанства.

Представници Римокатоличке, Православне и Јерменске цркве одговорни су за одвојене делове цркве и сви љубоморно чувају свој домен. Свештеници који раде и моле се у цркви углавном се слажу, али повремено избијају тензије.

Овог пута свештеници су оставили своје разлике по страни. Те три цркве деле власништво над овим светим местом и ту држе молитве у различита времена, тако да је обнова едикуле у свачијем интересу.

Обнова ће трајати око 12 месеци, а радове надзиру стручњаци Националног техничког универзитета из Атине. Док трају радови, верници ће моћи да посећују светилиште. На обнови ће се углавном радити рано ујутру или касно увече када је црква затворена.

Пројекат кошта око три милиона евра, рекао је Теофил Трећи, јерусалимски православни патријарх. Свака црква даје свој допринос. Поред тога, јордански краљ Абдулах дао је личну донацију у априлу за тај пројект.

Јордан је држао стари град Јерусалим до блискоисточног рата из 1967. и данас има улогу у очувању муслиманских и хришћанских светилишта.

Цркву, једну од најстаријих на свету, саградио је 325 године нове ере римски император Константин. Зграду је 1009. разорио муслиман Калиф ал Хаким. Обновили су је крсташи у 12. веку и тада је добила садашњи изглед, а пожар из 1808. скоро је уништио едикулу.

 

Извор: http://fakti.org/ortodox-point/hriscanske-crkve-slozno-obnavljaju-odaju-u-crkvi-svetog-groba-u-jerusalimu-gde-je-sahranjen-hristos

7 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *