И хришћани и муслимани учествују у обнови храма Гроба Господњег у Јерусалиму

Обнова ће коштати три милиона евра, а лични прилог је дао и јордански краљ Абдулах

Тим стручњака почео је обнављање места где је, како хришћани верују, сахрањен Исус Христ, превазилазећи дугогодишње ривалитете да би се омогућиле прве поправке тог светог места у више од 200 година.

Радови ће бити усмерени на обнови и очувању едикуле, древне одаје где се по веровању налази Исусов гроб у Цркви Светог гроба у старом граду Јерусалиму. Ово су први радови на овом месту од 1810. када је светилиште рестаурирано и добило садашњи облик после пожара.

252

Структура са уљаним лампама, стубовима и великим свећњацима подигнута је на месту где се верује да је Исусово тело обавијено покровом и сахрањено пре његовог Вазнесења. Налази се неколико стотина метара од места где је разапет.

Та црква спада у једно од најсветијих места хришћанства.

Представници Римокатоличке, Православне и Јерменске цркве одговорни су за одвојене делове цркве и сви љубоморно чувају свој домен. Свештеници који раде и моле се у цркви углавном се слажу, али повремено избијају тензије.

Овог пута свештеници су оставили своје разлике по страни. Те три цркве деле власништво над овим светим местом и ту држе молитве у различита времена, тако да је обнова едикуле у свачијем интересу.

Обнова ће трајати око 12 месеци, а радове надзиру стручњаци Националног техничког универзитета из Атине. Док трају радови, верници ће моћи да посећују светилиште. На обнови ће се углавном радити рано ујутру или касно увече када је црква затворена.

Пројекат кошта око три милиона евра, рекао је Теофил Трећи, јерусалимски православни патријарх. Свака црква даје свој допринос. Поред тога, јордански краљ Абдулах дао је личну донацију у априлу за тај пројект.

Јордан је држао стари град Јерусалим до блискоисточног рата из 1967. и данас има улогу у очувању муслиманских и хришћанских светилишта.

Цркву, једну од најстаријих на свету, саградио је 325 године нове ере римски император Константин. Зграду је 1009. разорио муслиман Калиф ал Хаким. Обновили су је крсташи у 12. веку и тада је добила садашњи изглед, а пожар из 1808. скоро је уништио едикулу.

 

Извор: http://fakti.org/ortodox-point/hriscanske-crkve-slozno-obnavljaju-odaju-u-crkvi-svetog-groba-u-jerusalimu-gde-je-sahranjen-hristos

7 Comments

 1. Neka. Bogu Hvala. Ako će Bog naći načina da nas sačuva od nas samih i od uništenja, neka. Neka rade. Svidja mi se ovo što svi imaju u različita vremena različite mise ili Svete Liturgije. To je od najvećeg značaja! Господе Исусе Христе Сине Божији, нека ти је вечна Слава и поклоњење. Амин.

 2. odgovor je u simbolu vjere kojeg čitamo i ispovijedamo:”i koji će opet doći sa slavom……..”

 3. Стефан Бошковић

  Лош је наслов јер не постоји више Хришћанских Цркава већ само Једна, наша Православна. Срамота је да овакви наслови излећу док се читају Свете Књиге које су постављене на овоме сајту, а које су пале у запећак и на чије место су постављене рекламе на четвртини екрана.

  • Љуба Костић

   Захваљујемо вам на примедби, наслов је учињен адекватнијим. Иначе, пренет је у оригиналу са извора ове вести. Што се тиче естетске и функционалне концепције новог сајта, надам се да ће вам неко од братије која је радила на томе и на те примедбе дати ваљано образложење. Са поштовањем, Љуба Костић, администратор рубрике вести.

   • Стефан Бошковић

    Извините што сам Вас намучио са вероватно небитним стварима и што сам гневљив.
    Хвала на свему што сте до сада урадили и желим Вам добар и успешан рад на једном од најбитнијих сајтова за Србију и Србе.

    • Љуба Костић

     Богу хвала и слава. Свако добро Стефане.

  • Библиотекар

   Христос посреди нас! Драги брате, изглед сајта је потпуно промењен са циљем да се побољша његова функционалност као и да се оживе рубрике које су замрле на старом сајту. На сајту никако не би требало да се појављују рекламе, можда сте мислили на иконице које воде ка вестима. Ако приметите рекламу на сајту, молимо вас да нам јавите.