НАСЛОВНА » Друштво, СПЦ, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » Хиландар добија соларну електрану, а обнавља винарију и производњу маслиновог уља

Хиландар добија соларну електрану, а обнавља винарију и производњу маслиновог уља

На позив игумана манастира Хиландара, високопреподобног оца Методија, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић посетио је манастир Хиланадар у периоду од 26. до 28. августа 2016. године.

Приликом посете директор Управе је извршио увид у остварени напредак у обнови манастира Хиландара реализован у последњих годину дана и констатовао да је обнова у завршној фази која би могла бити реализована у наредне две године, с обзиром да се тренутно ради на највећем преосталом делу изгорелог манастира, обнови „Белог конака“.

Директор се такође упознао са активностима које се односе на развој манастирске економије, првенствено винарије и производње маслиновог уља које би у будућем периоду требале да представљају основу и ослонац за лакше егзистирање манастира, као и са активностима које се спроводе око реализације пројекта изградње соларне електране чијом изградњом би се увелико смањили трошкови који се сада стварају када је у питању обезбеђење енергената и трошкови одржавања агрегатских система. Радови на повезивању резервоара противпожарне заштите су у току и они ће вероватно бити завршени у току године.

У исто време манастир Хиландар су посетиле и друге групе поклоника из Србије међу којима и представници Хиландарског лекарског друштва, које већ дужи период у континуитету обезбеђују здравствену заштиту монаштва, гостију и радника у манастиру Хиландару, као и представници Правног факултета у Београду на челу са деканом проф. Симом Аврамовићем.

На бденију поводом празника Велике Госпојине, поред напред наведених гостију присуствовала је и делегација коју је предводио господин Вук Јеремић, бивши министар, а сада кандидат за генералног секретара Уједињених нација.

Сви присутни су у јутарњим часовима били на литургијском сабрању поводом празника Успења Пресвете Богородице (Велике Госпојине), а после литургијског сабрања били су окупљени за трпезом љубави коју је уприличило братство манастира Хиландара. На крају свим присутнима славу је честитао високопреподобни игуман манастира Хиландара отац Методије уз пригодну беседу о Успењу Мајке Божије Богородице и замолио госте, директора Управе, господина Вука Јеремића и декана Правног факултета Симу Аврамовића да поздраве скуп и честитају празник свима присутнима, што је и учињено.

Пре повратка, на растанку директор је оцу игуману поклонио препис Законоправила Светог Саве издат од стране Епархије дабробосанске, а игуман директору најновију књигу о манастиру Хиландару од аутора проф. Мирка Ковачевића.

 

Извор: http://fakti.org/serbian-point/hilandar-dobija-solarnu-elektranu-a-obnavlja-vinariju-i-proizvodnju-maslinovog-ulja

7 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *