Хиландар добија соларну електрану, а обнавља винарију и производњу маслиновог уља

На позив игумана манастира Хиландара, високопреподобног оца Методија, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић посетио је манастир Хиланадар у периоду од 26. до 28. августа 2016. године.

Приликом посете директор Управе је извршио увид у остварени напредак у обнови манастира Хиландара реализован у последњих годину дана и констатовао да је обнова у завршној фази која би могла бити реализована у наредне две године, с обзиром да се тренутно ради на највећем преосталом делу изгорелог манастира, обнови „Белог конака“.

Директор се такође упознао са активностима које се односе на развој манастирске економије, првенствено винарије и производње маслиновог уља које би у будућем периоду требале да представљају основу и ослонац за лакше егзистирање манастира, као и са активностима које се спроводе око реализације пројекта изградње соларне електране чијом изградњом би се увелико смањили трошкови који се сада стварају када је у питању обезбеђење енергената и трошкови одржавања агрегатских система. Радови на повезивању резервоара противпожарне заштите су у току и они ће вероватно бити завршени у току године.

У исто време манастир Хиландар су посетиле и друге групе поклоника из Србије међу којима и представници Хиландарског лекарског друштва, које већ дужи период у континуитету обезбеђују здравствену заштиту монаштва, гостију и радника у манастиру Хиландару, као и представници Правног факултета у Београду на челу са деканом проф. Симом Аврамовићем.

На бденију поводом празника Велике Госпојине, поред напред наведених гостију присуствовала је и делегација коју је предводио господин Вук Јеремић, бивши министар, а сада кандидат за генералног секретара Уједињених нација.

Сви присутни су у јутарњим часовима били на литургијском сабрању поводом празника Успења Пресвете Богородице (Велике Госпојине), а после литургијског сабрања били су окупљени за трпезом љубави коју је уприличило братство манастира Хиландара. На крају свим присутнима славу је честитао високопреподобни игуман манастира Хиландара отац Методије уз пригодну беседу о Успењу Мајке Божије Богородице и замолио госте, директора Управе, господина Вука Јеремића и декана Правног факултета Симу Аврамовића да поздраве скуп и честитају празник свима присутнима, што је и учињено.

Пре повратка, на растанку директор је оцу игуману поклонио препис Законоправила Светог Саве издат од стране Епархије дабробосанске, а игуман директору најновију књигу о манастиру Хиландару од аутора проф. Мирка Ковачевића.

 

Извор: http://fakti.org/serbian-point/hilandar-dobija-solarnu-elektranu-a-obnavlja-vinariju-i-proizvodnju-maslinovog-ulja

7 Comments

 1. Да би неко уопште примио избрање за ту столицу великог повереника уједињених народа(хм?),треба да својим делима и животом буде уподобљен прдседнику,још непроглашеном,јели тако?А зашто тај “предсједник”који ће бити самозван још није засео,то је зато што на овом земљином шару још увек има душа људских који се свом душом и умом својијем моле нашем Творцу благом,троједином беспочетном и бесметном Оцу Небеском.Узгред,шта би свети Сава србски рекао на језик овог писанија?Језик подразумева народ.Тешко би разабрао да су посреди Срби.Ставите прст на чело,па срочите мисао без латинских и осталих туђица.Толико.

 2. Бранислав

  ..Вук Бранковић НИЈЕ издао на Косову и Метохији..и то је факат…има пуно историчара који о тој чињеници дају доказе и потврде..а и да ли би из лозе Вука Бранковића било толико светитеља да је “издајничка”…што се тиче Вука Јеремића..он је уз Бориса Тадића и МИрка Цветковића започео издвајање питања Косова и Метохије из УН у ЕУ..на тај начин је допринео да Српске институције на Космету потпуно нестану и ако су Вучић и Дачић потписивањем Бриселског споразума елиминисали Србију са Космета темељ Бриселском споразуму су ударили Тадић и Вук Јеремић !…паметном доста,,,

 3. Од Вукана који је отпао од Свете лозе Немањића, скоро сви Срби кроз даљу повијест који су имали имена или презиме са почетним словом “в” су били издајници или отпадници од Србског рода. Вук Бранковић и Влатко Вуковић
  који су били учесници Косовског боја, су се повукли и напустили бојно поље и ти чином постали издјаници Србског рода. У скорије вријеме имамо манитог
  вука и још манитијег вучића који су живи докази да ликови са реченим словом
  у имену и презимену најчешће постају издајници Србског народа. Можемо да закључимо из онога што је чинио до сада а што ће чинити убудуће да ће овај вук потомак потурице поздрерца бити такође издајник Србског рода. Ово га наши непријатељи и окупатори шаљу у Хиландар, и припремју да би нас опет преварили и као жедне превели преко воде. Вјероватно га спремају да можда буде будући предсседник УН, или будући председник Србије.

 4. За време мог подужег боравка у Београду пред неких пет година редовно сам присуствовао Светој Литургији у Саборној Цркви близу које живим и у којој сам венчан. Два министра владе, које сам често виђао у цркви за време литургије су били Ивица Дачић и Вук Јеремић. Подвлачим: често.

 5. Bolje bi bilo napisati da Hilandar dobiva svjetlost sa visina,onu vječnu ,kao i nebesnu netruležnu hranu…

 6. Ja se pomalo ustezem da kazem da sada u Crkvu “ulaze oni iz Otkrovenja sv Jovana Bogoslova-vukovi u jagnjecoj kozi”. Zar nije svetska, belo-svetska uloga generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacij i zar je moguce da ce takav covek biti Boziji poslusnik a ne poslusnik ovog sveta…..?. Zar nije i proreceno da ce i sam Antihrist biti vodja takve institucije? Na koncu zar Vuk Jeremic kao unuk Nurije Pozderca iz Cazina nije jako dobro i shvacen i primljen i medju komunistima i medju Muslimanima? Ne bih rekao da je on Boziji izbor da daruje Hilandar zaduzbinu Nemanjica, ali se veli u svetim knjigama da istinski hriscani nece imati sredstava ni za sebe a kamoli za darivanja i da ce biti neznatni tj. da nece biti poznati….bice nepoznati…

 7. Дај Боже што више оваквих вести. Благословени нека су они, који раде у Хиландару и они који раде за Хиландар ван његових зидова!