Грчка: Ослобођени анархисти који су упали у цркву

Солун – Грчке власти ослободиле су данас групу од 26 анархиста приведених у недељу због упада у главну православну цркву у Солуну где су прекинули службу.

A policeman walks past protesters holding a sign during a rally near the courthouse where defendants Epaminondas Korkoneas and Vassilis Saraliotis are standing trial in Amfissa town, northwest of Athens in this January 20, 2010 file photo. REUTERS/Yiorgos Karahalis/Files

Анархисти, међу којима девет странаца, кривично су били гоњени због ометања верског обреда у цркви где су прекинули литургију и делили летке с натписом “Солидарност према избеглицама”. Суд је навео да дељење летака није довољно за покретање поступка о кривичном делу.

Група од 19 анархиста добила је по шест месеци условне затворске казне због ремећења јавног реда.

Анархисти протестовали су јер је полиција анархисте и мигранте у среду избацила из две зграде у црквеном власништву које су окупирали.Многе напуштене зграде у Атини и Солуну сада су насељене анархистима који желе да прихвате избеглице. Према званичним проценама, више од 2.000 избеглица живи у таквим зградама.

Око 57.000 избеглица блокирано је Грчкој од марта ове године када је почела примена споразума ЕУ-Турска према којем ће избеглице бити враћене у Турску уколико им грчке власти одбију захтев за азил.

 

Извор: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=08&dd=02&nav_category=78&nav_id=1161371

One Comment

  1. “Anarhisti”
    -Плаћени од фондација/е из United Snakes of Murica.