Film o otkriću Isusovog groba

Pitanje:
Pomaže Bog dragi oče! Mene inetresuje Vaše mišljenje o filmu što će biti pušten na jednom tv kanalu koji nije bitan, neću da stavljam ni datum pošto ni to nije bitno i želim da taj film pogleda što manje ljudi. Da se vratim temi. Taj film je režirao američki režiser Džejms Kameron i to je dokumentarni film o pronalasku Isusovog groba. Čitao sam na internetu da ga je Grčka pravoslavna crkva označila za neznalicu i da film vređa hrišćanstvo, a osudio ga je i Sveti Sinod. Navode da nije slučajno što je Kameron svoje tvrdnje izneo pred Vaskrs, koji svi hrišćani ove godine slave 8.aprila. Zato bi Vas zamiolio da mi kažete Vaše mišljenje o tom dokumentarcu, mada pretpostavljam da se Vaše mišljenje ne razlikuje od mišljenja grčke pravosavne crkve. Još jednom Vam hvala i svako dobro. Pozdrav
Branko


Odgovor:
Dragi Branko, Gledao sam ovde (u Australiji) na TV. Ta priča o navodnom otkriću groba koji, kako autor veruje, najverovatnije pripada Hristu, uopšte mi ne deluje ozbiljno i naučno. Deluje mi šarlatanski i senzacionalistički, da ne kažem cirkuzanerski. Ali, cirkusi upravo zato i postoje, jer se tu sakupi dosta radoznalih ljudi, proda se dosta ulaznica, i što je akrobatika veća, to je i popularnost veća, a samim time i krajnji cilj – veća zarada.
Baš nedavno, naš Episkop, Irinej (Dobrijević) , je napisao nekoliko reči o tom dokumentarnom filmu. Njegovo mišljenje je isto kao i moje. On kaže: „Danas smo mi hrišćani suočeni sa najnovijim brujenjem medija o navodnom otkriću grobnice za koju, između ostalog, tvrde da pripada samom Hristu. Slučajnost? Ne zaista! Namerno? Naravno, naročito u podešeno vreme! Novo otkriće ili stara jeres? Naučni dokaz, ili senzacionalistička farsa? Da li će se ovo pokazati kao egzistencijalna konfrontacija, iskušenje ili ispit naše vere? Ne bojte se… On nije ovde, On je vaskrsao, kao što je rekao! ” (Mt. 28, 5-6) . U svetlu ovoga, suočavamo se i sa pitanjem: šta nas ustvari, definiše kao hrišćane? Zaista, to što se klanjamo Njegovom Krstu i slavimo Njegovo sveto Vaskrsenje. Hristov Krst i Njegovo Vaskrsenje sačinjavaju suštinu našeg života, naše vere i nade. Značaj našeg rođenja, života i smrti nalazi se u ranom jutarnjem otkriću praznoga groba. Jer, po rečima apostola Pavla: ako Hristos ne usta, uzalud vera naša, život naš je bez smisla… i ako se samo u ovome životu nadamo u Hrista, jadniji smo od sviju ljudi! (upor. 1. Kor. 15, 14-19) .
Takvih „otkrića” je bilo poprilično i ranije, a biće ih još ko zna koliko. Ništa od toga nije ostalo kao vredno i istinito. U moderna vremena, oni koji hoće da naprave senzaciju, imaju samo još više mogućnosti, koristeći se modernim sredstvima. Ništa novo, stara priča, novo pakovanje. Ne bih se uopšte uzbuđivao oko toga.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *