Духовни доживљаји

Питање:
Помоз Bог имам једно питање за вас, недавно, тачније прије 3 год сам се разболио и видјео сам неке слике које су ми изгледале толико реално ја вас питам да ли се обичном човјеку може јавити нека визија, због тог догађаја сам провео мјесец дана у болници! Да ли је могуће да се Бог јави, да видим лик Божији у мислима. Рецимо десило ми се да сам имао визију пре ових задњих дешавања да сам видјео људе како гладују, немају ништа да поједу. Видјео сам да уз помоћ неке технике се људи шпијунирају да се тачно зна шта свако од нас ради, да уз помоћ ниских фрекфенција тачније НТ-ниских таласа се управља људима, домет те фрекфенције је 100000 Км, заправо то је фрекфенција на којој комуницирају делфини и китови. Рећу вам да је мој прадјед био свештеник у манастиру милешева, звао се Лазар а монаско има Нестор Тркуља који је пострадао за вријеме комунизма и уведен је као нови свештеномученик, пострадао је за Христа. Значи да не мислите да припадам некој секти, због горе наведене болести ја сам имао халуцинације, тачно сам знао све што се дешава око мене, знао сам чак посматрајући утакмице да кажем куда ће се играчи тачно кретати и ко ће постићи згодитак, знао сам одговор на свако питање било техничке природе, разно. Ако је могуће да ја тачно знам какав је неко а да га не познајем, како ја могу да предвидим ствари које ће се десити па на крају не могу да вјерујем себи, дан прије смрти патријарха павла видјео сам неко лице у монашкој мантији и видјео да умире, други дан на послу, а радим на тв у сазнам да је заиста умро патријарх и цијели дан иду ванредне вијести. Можда ово не бих смјео да говорим јер ћете мислити да нисам нормалан, али заиста самном је све уреду и волио бих да могу да испричам ово неком свештеном лицу који би наравно могао да ми повјерује, знам да се данас јављају многи који се играју пророка! Молио бих барем одговор ма какав био.
Милан


Одговор:
Драги Милане, То о чему пишеш није нека претерано ретка појава, само што људи не воле да говоре о томе са сваким. Као свештеник на парохији, радећи са народом, слушао сам од више људи о таквих доживљајима. Изгледа да су, посебно у данашње време, ђаво игра са људима. Уосталом, он непрестано нуди своје “дарове” свима нама. шапуће, сугерише, показује, “отвара путеве” и “визије”, и много тога.
Ево шта каже Архимандрит ЛАЗАР: “Свети Оци Источне Цркве не воде свог читаоца у наручје ружичасте “љубави” или на висину “визија” – они га, напротив, наводе на разматрање његовог греха, његовог пада, воде га ка исповедању Христа као Искупитеља, до плача због себе пред милостивим Творцем. Они нас уче да најпре обуздавамо нечисте жеље нашег тела, што нас онда чини духовно отвореним и способним за духовну делатност. Затим се обраћају уму, исправљају његов начин размишљања и његово расуђивање, очишћујући га од помисли које је он усвојио после нашег пада и замењујући их мислима обновљене човекове природе, живо приказане у Јеванђељу.
У другом правцу су кренули подвижници и писци Западне цркве после одвајања ове цркве од Источне, Православне Цркве, и отпадања у погибељну таму јереси… Они одмах вуку себе и своје читаоце у висине недоступне почетницима, заносећи и себе и њега. Распламсала, често помахнитала маштовитост код њих замењује оно што је истински духовно, о којем они немају никаквог појма. Ову своју фантазију они сматрају за благодат.
Уз исправљање ума, Свети Оци се брину о исправљању срца, промени његових навика и осећања. Теже је очистити срце него ум: ум, уверивши се у исправност нове мисли, лако одбацује стару, лако усваја нову, али заменити навику навиком, својство својством, осећање другим супротним осећањем, то је труд, то је напет и дуготрајан рад, то је борба неописива. љутину ове борбе Оци изражавају на следећи начин: “Пролиј крв своју и прими дух.” Дакле, треба умртвити све греховне жеље тела и крви, све покрете ума и срца, који зависе од тела и крви. И тело и ум и срце треба подредити духу. Крв и нерве покрећу многе страсти: и гнев, и среброљубље, и сластољубље, и таштина. Ове две последње нарочито распламсавају крв подвижника, који се не подвизавају онако како треба, чинећи их помахниталим фанатицима. Таштина пре времена жели да задобије духовна стања за која човек није способан због своје нечистоте, а пошто не може да достигне истину он измишља и фантазира. А сладострашће, присаједињујући своје деловање дејству таштине, производи у срцу заводничке, лажне радости, насладе и опијеност. Такво стање је стање самообмане. Сви они који се погрешно подвизавају налазе се у том стању…”
Више о томе на: http: //svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/BolestiDuseAbasidze/BolestiDuseAbasidze02.htm
Препоручио бих ти такође, да прочиташ и ово о неким видовима духовних доживљаја, па да према томе сам покушаш да видиш да ли се ишта од овога односи и на твоја виђења? АРХИМАНДРИТ РАФАИЛ КАРЕЛИН, О подвижничком животу у Цркви, О ПРЕЛЕСТИ: http: //svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/KaVisotamaObozenjaKarelin/KaVisotamaObozenjaKarelin25.htm
Пуно те поздравља, о. Срба
СА ХРИСТОМ КА ВИСОТАМА ОБОЖЕЊА

Comments are closed.