NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Drugi brak

Drugi brak

Pitanje:
Pomaže Bog. Ja sam od muža razvedena (samo sudski, ali ne i crkveno) već 5 godina. Sveštenik mi je na ispovjesti rekao da se razvedem i crkveno, ali ja se nisam usudila. Sada sam našla čovjeka do kojeg mi je jako stalo i već godinu dana sam sa njim. Ja imam dvoje djece, a i on ima jedno dijete iz prvog braka, isto je razveden. Nikad u životu mi nije bilo stalao do nikoga kao sada do njega. Molim se Gospodu svako jutro i veče za njega i za našu vezu. Prema njemu sam iskrena, ali mislim što sam iskrenija da je on sve dalji. Čak bih se i udala za njega, ali on nije vjernik koji redovno ide u crkvu (već povremeno, za slavu i sl.) i ne znam kako da mu predočim svoje namjere, mada sam pokušavala. Mnogo sm se promjenila zbog njega, dobro utiče na mene, jer sam brzac a on je taj koji je smiren, volim i njegove sitne mane. Voljela bih da ispravimo svoje grijehe i živimo pravim hrišđanskim životom, zajedno u braku. Kako? Hvala!
N.N


Odgovor:
Draga sestro, Bog da Ti bude u pomoći u Tvojim čistim i časnim namerama. Brak, u kome si stekla i dvoje dece, nije nažalost uspeo. Građanski je razveden, što znači da su sve pravne obaveze bivših supružnika, jedno prema drugome i zajedničke prema deci, regulisane državnim zakonima. Ako oboje shvatate da među vama nije više moguć zajednički život, onda bi bilo najbolje da i kod nadležnog Crkvenog suda povedete brakorazvodnu parnicu, odnosno da neko od vas zatraži razvod braka i za crkveno pravno područje.
Pravoslavna crkva dozvoljava sklapanja drugog braka, po odobrenju nadležnog episkopa (uslovi sklapanja drugog braka biće naglašeni i u rešenju Crkvenog suda o razvodu) . Čovek, koga si upoznala i koji bi, po Tvojim opažanjima i saznanjima, mogao biti Tvoj budući muž i očuh Tvojoj deci, ima odgovarajuće osobine, koje bi Ti mogla da uklopiš u zajednički život. Smatraš da nije „dovoljno pobožan“, već, kako kažeš „povremen“. Ako se vas dvoje usaglasite u svim ostalim životnim obavezama, koje su za hrišćanski brak neophodne, Ti ćeš lako od jednog „običajnog“ hrišćanina načiniti, u strpljenju, i istinskog vernika. A to, ko će prvi pomeniti brak, ko će koga „zaprositi“, nije važno. Doći će to samo po sebi, kad oboje spoznate da ste jedno za drugo. Ali, pre no što išta bude od toga, Ti moraš da zatražiš razvod braka sa prvim mužem, jer ne možeš da živiš sa drugim čovekom, dok si u zakonitom braku sa prvim mužem.
Pozdrav ti i mir od o. Dušana

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *