Документарни филм – Zeitgeist

Питање:
Помаже Бог! Прије неког времена је припремљен документарни филм Zeitgeist (http: //video.google.com/videosearch? q=zeitgeist&sitesearch=#q=zeitgeist%20srpski) и он је у међувремену постао врло популаран. Дио тог филма посвећен је хришћанству, тзв. разоткривању хришћанства и религије као “преваре”. У том филму се говори и о многим саблажњивим стварима, а завршава се са цитатом који каже да је хришћанска религија пародија обожавања сунца итд. Пошто се у овом дијелу филма користи много материјала који са коришћеном аргументацијом праве одређену цјелину, замолио бих вас када будете имали времена да дате свој коментар на овај филм и евентуално поједине упечатљиве дијелове, те да нас упутите на материјале који би нам помогли да дио тврдњи и приказа из овог филма можемо правилно да схватимо и демонтирамо. Свако добро вам желим
Бојан


Одговор:
Драги брате, Најпре о самом називу емисије. “Zeitgeist” је оригинално немачки израз који приближно значи “дух времена и друштва”. У буквалном преводу je Zeit – време, а Geist – дух. Овај концепт води порекло од немачких романтичара, али је познатији по Хегеловој философији историје.
Што се тиче емисије која носи то име, нисам стручан али, као лаику у филмској и телевизиској области, чини ми се да је направљена по свим правилима онако, како се прави ефективна реклама за неки производ. Прилично дугачак увод са сликама разних експлозија, убистава, несрећа, које се брзо смењују и човеку не дозвољавају време да размисли и “свари” такве “информације”, мислим да служи једино сврси да шокира гледаоца, да га бомбастим представама “омекша” и припреми за – исто тако бомбасте изјаве.
Ни једна од изречених тврдњи у емисији није подржана никаквим доказима. Уместо чињеница, понуђене су нам историјске, религијске и митолошке коинциденције, што је у потпуној супротности са тврдњом да нам уствари нуде само “чињенице које су академски коректне”. Мој утисак је да је то прављено за људе који не знају много о историји и религији, који уопште не знају ништа о томе како се испитују научне чињенице. Такви им могу поверовати. Једина чињеница, која је мени пала у очи, била је та, да емисија потпуно игнорише богату и комплексну историју хришћанства, коју је писало и о којој је писало, на хиљаде учених, поштованих, ауторитативних и стручних људи током последња два миленијума. Уместо тога, понуђен нам је прегршт ручно одабраних митова и њихових подударности.
Узело би много времена да се објасни све оно што је сасвим површно и неосновано напабирчено, али зато веома бомбасто набацано у емисији, али можемо навести неколико примера: – “Историја и наука кажу да је Хришћанство само (још) један религиозни мит и снажна традиција! ”- Никакав доказ није понуђен за то. Нуде нам се само случајности, у стилу: “риба је стари символ, Христос је нахранио 5000 људи са две рибе и неки од Његових ученика су били рибари…” Или: “Христос (који по њима вероватно није ни постојао) је рекао ученицима да прате човека који је носио воду, а то значи да је указивао на еру водолије која долази после хришћанске ере…” То ни један научник, историчар или академац, никада не би прихватио као некакав “научни и академски тачан доказ”.
– “Исус Христос се не помиње код савремених историчара и стога највероватније није ни постојао! ” – Очигледно, они одбацују сваког историчара који је хришћанин и желе да нас убеде да се то може веровати само ако је потврђено од нехришћанских историчара. Али, двомиленијумска историја хришћанства говори сама за себе. Зашто би ико “на лепе очи” веровао аутору или ауторима ове емисије, уместо дугачком низу умних и цењених људи, који су током последње две хиљаде година бележили историју хришћанства до детаља? Ако бисмо прихватили теорију да Христос највероватније није ни постојао зато што све што о Њему знамо долази од хришћана, онда, аналогно томе, могли бисмо рећи да ни Буда највероватније није постојао, јер о њему знамо само од будиста; или да империје Инка и Маја нису постојале, упркос толиким споменицима, јер о њима знамо једино од самих Инка и Маја…
– “Религијске институције су успостављене од стране влада појединих држава како би контролисале своје поданике и читав свет! ” – Опште је познато да је религија старија од државе и да су религијске институције (организовано свештенство, храмови или места за молитву или жртве) старије од било којег облика државне бирократије.
– “Хришћани немају поверења у садашњост и они само чекају да умру! ” – Емисија каже: “Нема смисла размишљати о прошлости” и да “не треба да бежимо у будућност”, већ да би требали у садашњем тренутку да стичемо “неусловљено искуство”. Ни једна наука, философија, политика или религија, не прихвата да је садашњост, то јест, тренутак у коме живимо, врхунски израз наше егзистенције или искуства. Да је он вредан толико да због њега заборавимо на све остало. Чак и животиње имају памћење и у стању су да уче на покушајима и грешкама. Људски род такође. Људи имају душу и тело. Плод нашег садашњег живота се показује тек у следећем, вечном животу. То је искуство и закључак свих религија и већине умних и духовних људи кроз многе хиљаде година. Због чега би неко веровао на реч овој емисији, која твдри нешто што је супротно искуству и историји већине човечанства? Од када су такозване Фарисејске школе широм света, а посебно у Европи, објавиле рат институционализованој религији, од тада се човечанство, милом или силом, гура, наводи и утерује, у некакав “нови светски поредак” (погледајте стару девизу на америчком долару: Novus Оrdo Seclorum = Нови поредак века, или света) . Прерушен у економски и политички покрет глобализације, овај рат се не води само противу “институционализоване религије”, већ исто тако и против сваке институционализоване националне државе, владе, културе, против сваке независне економије, нације, противу сваке идеје или институције која није под идеолошком контролом ових школа и њихових центара моћи. Због тога све “демократске реформе” нису донеле ни једном народу или земљи ништа друго осим економске зависности, друштвене и моралне корупције и деградације и на крају, тоталне контроле друштвених стандарда, образовања, науке и политике, од стране плутократа (плутократија = владавина новца) и “глобалних финансијера”. Циљ “новог поретка” је: направити срећне робове или стадо људских оваца (или говеда) које неће ни знати нити бринути ништа о прошлости или будућности, које ће живети само за сада и које ће се мотивисати једино материјалним интересима и бавити само физичким (физиолошким) потребама и задовољствима.
По чему се човек разликује од животиње? Већина би рекла да животиње функционишу по својим потребама и инстинктима, а човек по идејама. Ова емисија препоручује управо супротно: “Живи само за САДА! Врло просто. Искуство неусловљено ни прошлошћу ни будућношћу! ” То значи, још простије од животиња, јер и оне узимају у обзир претходно искуство. Чак и птице селице умеју да брину о будућности док се селе на југ.
Овакви стари и бајати радикални ставови према “институционализованој религији”, како су изнети у овој емисији, подржани су од стране владара новцем и материјалним богатством, као “модерна алтернатива”. А једино што је ту “модерно” јесте – техника снимања рекламних материјала. Никако идеје. Још је можда, модеран и начин манипулисања људима, како би заборавили на своју веру и предали се потпуно контроли помоћу штапа и шаргарепе…
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.