NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Depresija

Depresija

Pitanje:
Pomaže Bog. Ja ne znam ni odakle da počnem, ni gdje da završim sa svim onim što me muči. Zato ću pokušati u skraćenom formatu…
Ja jednostavno vidim svoj život kao jedan začarani krug iz kojeg ja nisam sposobna da izađem. Kao prvo, imam zdravstvenih problema, oni nisu opasni po život ali bolovi su svakodnevno prisutni. Ne mogu da izdržim iole jak fizički napor, brzo se zamaram, stalno moram da vodim računa šta smijem, a šta ne. Druga stvar, dosta sam povučena po prirodi, pa kad se tome dodaju zdravstveni problemi rezultat su česta depresivna raspoloženja. Stalno sam kući, ne izlazim mnogo, ne družim se. Došla sam u inostranstvo prije 2 godine, do tada sam živjela kao izbjeglica u Srbiji, i zaključila da gdje god da se nađem meni nije dobro. Počela sam da studiram, to mi je sada obaveza, mada nisam sigurna koliko je to dobra ideja. Studije dugo traju, ja imam više od 25 godina, ne radim, nisam udata. Sve kao nešto pokušavam, ali ne vjerujem da će meni nešto dobro da se desi. Životnog saputnika nema ni na vidiku, što je za moje godine alarmantno stanje, ali ja smatram da tu nikada sreće nisam ni imala, i zato mi je teško da povjerujem da će se nešto promjeniti. U Crkvu sam odlazila neko vreme, sada trenutno ne, i to me strašno tišti. Voljela bih da započnem ozbiljnije da se bavim svojim duhovnim životom. Nemam duhovnika, problem je u tome što nikako nemam snage da potražim nekog sveštenika koji bi mi bio duhovnik. Povučena sam i svaka pomisao na sveštenika i na opštu ispovjest me plaši do te mjere da radije sjedim kod kuće u svom čemernom raspoloženju. Nekoloko puta sam se pripremala da idem, ali nema šanse, nisam mogla. Zakjučak cjele moje priče je da ja više ne vidim nikakav smisao svog glupog života. Da mogu da biram, prvo bih izabrala da se nikad nisam rodila, ako ne to, onda da sam odavno umrla, bilo je prilike u dva rata kroz koja sam prošla. Neka mi oprosti dragi Bog na ovim rječima, nije mi namjera da hulim na Njega, već ja jednostavno prezirem, da ne kažem mrzim, samu sebe, i svoje fizičko i mentalno, svoju nesposobnost da se promjenim, svoj prokleti nihilizam. Kad pogledam koliko ljudi invalida ima sa osmjehom na licu, a ja imam i ruke i noge (kakve takve) , i vidim i čujem, pa sam opet nesrećna. Kakvo li je to prokletstvo? Kako da pomognem sebi? Da li se ovakvim ljudima kao ja, može uopšte pomoći? Molim vas, recite mi nešto, dajte mi nekakav savjet. I molim vas svim srcem, pomolite se za mene. Svako dobro vam želim.
N.N


Odgovor:
Draga sestro, Možda ne znaš ali, zaista je danas mnogo mladih koji pate od depresije, nemaju prijatelja i ne vide nikakav smisao svog života. Ja živim u Australiji, koja je, uprkos standardu i „lagodnom“ životu, na prvom mestu u svetu po samoubistvima mladih upravo iz razloga depresivnosti i besmisla…
Depresija je u suštini neprijateljev (đavolov) trik. Neprijatelju je lakše da okrene nas same protivu nas samih. Tako čovek koji pati od depresije sam sebi stalno govori kako je on nesposoban za ovo ili ono, posmatra druge, upoređuje se sa njima i uviđa da svaku trku i svako takmičenje, to jest poređenje, gubi. Izgleda kao da su drugi uvek ispred njega, i on nikako da uhvati korak i da ih stigne, a kamoli prestigne.
Svaki čovek je unikat, neponovljiva ličnost, i kao takav on je dragocen sam po sebi. Osim toga, svaki takav čovek je od Boga dobio svoje talente, koje samo on ima. Čovek koji razmišlja o tome kako on ne može postiħi isto što i drugi, gubi iz vida da on ima nešto što drugi nemaju. Zbog toga Oci govore da čovek ne treba sebe da upoređuje sa drugima. Jer svako je od Boga dobio svoje talente, neko manje a neko više. Jer, sigurno je da svako od nas ima neke svoje darove koje bi mogao da razvija. Problem leži u tome što mi ne obraħamo pažnju na ono što imamo veħ želimo ono što nemamo. Treba prihvatiti svoje mesto i ulogu, biti zahvalan Bogu za ono što nam je dao i truditi se da od onoga što imamo nešto dobro napravimo.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *