Делегација Грузијске Православне Цркве није присуствовала папиној миси у Тбилисију

Напори поглавара Римокатоличке цркве Фрање да побољша односе са Православном Црквом Грузије претрпели су јавни ударац

Напори поглавара Римокатоличке цркве Фрање да побољша односе са Православном црквом Грузије претрпели су данас јавни ударац пошто је Грузијска патријаршија донела одлуку да не пошаље делегацију на папину мису и поновила да православни верници не могу да учествују у римокатоличким службама, наводи агенција АП.

Делегација грузијске православне цркве није присуствовала миси “уз обострану сагласност”, рекао је портпарол Грузијске патријаршије.

“Православни верници неће учествовати у њиховим молитвама све док постоје догматске разлике између наших цркава”, наведено је на сајту патријаршије.

Портпарол Ватикана је претходно, уочи папине посете Кавказу, рекао да ће Грузијска патријаршија послати делегацију на мису на стадион у Тбилисију “у знаку присних веза две цркве”.

Како је првобитно планирано, папа Фрања је требало да на крају мисе лично поздрави делегацију грузијске православне цркве, али је уместо тога захвалио “оним православним верницима” који су били присутни.

Организатори су навели да су очекивали да ће стадион капацитета 27.000 места бити у потпуности попуњен током мисе, међутим само је неколико хиљада људи заузело места на трибинама када је Фрања ушао својим папамобилом.

У Грузији су становници већином православне вероисповести, а према статистици Ватикана мање од три одсто људи у тој држави, односно њих око 112.000, се изјаснило као римокатолици.

“Све док постоје догматске разлике између наших цркава, православни верници неће учествовати у њиховим молитвама”, објавила је Грузијска Патријаршија на свом сајту…

 

Фото: “Танјуг”

Извор: „Вечерње новости“

5 Comments

  1. Па шта је онда ово ?
    https://youtu.be/3d-Nc0N9jT8
    Ништа ми није сад јасно јел добродошао тамо или није?

  2. AНАКСИОС!

  3. Taj događaj je izoliran,a Vatikan će ga medijski i politički okarakterizirati kao nedostatak ljubavi,hladnoćom,izoliranošću,u smislu kao eto mi (Vatikan) pružamo ruku,ispoljavamo ljubav,brigu,razumijevanje,toleranciju i čak priznavanje crkvenosti,dok Gruzija projavljuje suprotnost hladnoću,izostanak vjere i ljubavi itd.Reći će eto jedna beznačajna,mala zemlja,tamo iza Kavkaza,ekonomski i duhovno nezrela i slaba,okamenjena i ne izlazi iz srednjevjekovnih okova.S druge strane pojedine patrijaršije,visoki jerarsi iz raznih pomjesnih Crkava popustljivo,blagonaklono i s uvažavanje imaju odnos prema službenoj RKC.Pojedini velikodostojnici čak cjelivaju ruku rimskom Papi,sudjelujući u raznim “oblicima opštenja i molitvi” .Što i kakav bi trebao izgledati SREDNJI PUT,sam Bog zna.Možda je gruzijski Patrijarh u svom duhovnom prostoru,teritoriju i jurisdikciji trebao postupiti kao DOBAR DOMAĆIN i ukazati poglavaru Vatikana čast na neki način i reći mu otvoreno “Brate RIMSKI PAPO TI SI JERETIK”.I to bi bila projava ljubavi…..

  4. Бранислав

    ..тако се брани Православље !…Патријарх Илија – АКСИОС !..