NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Da li u manastir ili da se ženim

Da li u manastir ili da se ženim

Pitanje:
Pomaže Bog! Radi se o dilemi da li da idem u manastir ili da se ženim. Naime, moram reći da devojku nisam imao sve do pre nekoliko pola godine, ali sam je upoznao pošto sam godinu dana upraznjavao molitveno pravilo pa onda svojom glupošću prestao. Krstio sam se sa 29 godina, ali sam grešan život nastavio i posle krštenja, u crkvu nisam išao, niti postio ni pricescivao se. Crkvi sam se vratio posle dužeg perioda poboljevanja kome lekari nisu mogli da utvrde razlog. Posle molitava – osetio sam neki mir koji sam po prestanku molitava izgubio. Inače devojka sa kojom sam nije bila krštena pa smo pogrešili nekoliko puta, čak i na sam dan njenog krštenja. Bio sam kod mog sveštenika koji me je savetovao da se ženim, mada mu ovu situaciju nisam detaljno objasnio. Moja osnovna dilema je da ne pogrešim – jer devojka nije u veri ali kako mi reče jean duhovnik takvo moje mišljenjnje može biti plod moje gordodti. Inače, devojka je dobra vredna i sve ostalo što bih pozeleti mogao. Ako Bog da, posavetujte me.
N.N


Odgovor:
Bog ti pomogo, Iskušenja kroz koja si prolazio nisu plod tvoje gluposti kako ti kažeš, nego nedostatak prave vere. Stičem utisak iz tvog pisma, da si jedan od onih ljudi koji traže pomoć od Gospoda samo da bi ostvario svoje ciljeve, i kad ih ostvare onda sa đavolom pod ruku u blud, greh i sve ostalo što nečastivi nudi. Tvoj sveštenik ti je dao dobar savet, ali tebi treba pre svega dobar duhovnik koji će morati da uloži dosta snage da te ispravi sa pogrešnog puta, a to što se dvoumiš manastir ili ženidba? dobro razmisli jer kako si do sad živeo nisam siguran kakav ćeš monah biti, daj Bože da grešim. O monaštvu pogledaj u ovim linkovima već je pisamo nekoliko puta.
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=4&qa=760
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=8&qa=569
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=1&qa=28 Moj ti je savet bolje da budeš dobar (nekakav) vernik nego loš monah. o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *