NASLOVNA » Mišljenja na savremene teme, PITANJE PASTIRU » Da li ostati u vezi sa devojkom

Da li ostati u vezi sa devojkom

Pitanje:
Da li treba ostati u vezi sa devojkom koja se teško odriče nekih svetovnih navika. Ili treba biti strpljiv i ubeđivati je u suprotno. Molio bih oca Ljubu da mi odgovori. Unapred sam zahvalan. Svim učesnicima foruma i časnim ocima želim srećan Božić. Hristos se rodi! ! !
Žarko


Odgovor:
Voistinu se Hristos rodi! Dragi Žarko, Recipročno ovo pitanje može da se uputi i vama. Da li je dobra ili loša navika sama ta vaša veza, koja je, kako sam ja razumeo van braka? Želite li da govorite o njoj zato što možda puši, ili pijucka, ili zato što se provokativno oblači i voli noćni kabare život, ili ne posti; ili zato što ne zna da umesi pogaču; ili možda želite da govorite o vašoj vezi koja je greh sama po sebi? Šta znači „ostati u vezi“? Znači li to da vi i dalje smatrate da je uredu da se produži nezakoniti i ničim, i ni pred kim, blagosloven seksualni život, a da sa druge strane uslovaljavate moralnu normu. Zar to nije ono evađelsko „brvno“ koje treba da izbacite iz vašeg oka? Dakle, da li ste vi spremni da se odreknete vaših „svetovnih navika“ i sa njom porazgovarate o tome? Njena reakcija i odnos prema Crkvi i njenom uzakonjavanju te vaše neblagodatne „veze“ može da vam da brz odgovor. Pitanje je na kakav ste krst spremni? I brak je krst, i zato se mi u samom činu venčanja molitveno potsećamo „svetih mučenika“ i njihovih venaca koje su nosili. Ako ga izaberete takvog kakav jeste vi kasnije ne smete da osuđujete Crkvu i Boga za vaš „mizeran“ bračni život; a ako ste duhovno jaki i u ozbiljnoj ljubavi prema njoj, odgovorići vam rečima sv. Pavla: „šta znaš, mužu, možda ćeš spasti ženu“ (Kor. 7, 16) . Moj vam je savet jednostavan: što pre izlazite iz tog vašeg zajedničkog greha („veze“) , a ako nema ljubavi koja mora da bude tu da pokriva razne razlike između dve različite ličnosti, molim vas, odmah i bez oklevanja izlazite i iz te veze, jer nećete biti spremni da podnesete „pakao“ koji sami svojim duhovnim nehatom na buduće dane razvijate.
Još jedan put: vi nemate pravo da je morlano osuđujete dok sami ne rešite svoje moralne nedostatke, koji su vam potrebni za neosuđeno primanje svetih Tajni tela i krvi Hristove. Njena reakcija na vaše pokajanje daće vam odgovor kakav život ona zamišlja sa vama pa na osnovu nje i donesite mudru odluku. Sa blagoslovom Božijim za dobru odluku, u Hristu vaš: oLjubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *