Да ли је молитва за развод брака грех

Питање:
Помаже Бог имам велику муку са мојом децом, страшно ме боли када гледам њихову пропаст то значи помрачена душа. Син ми се оженијо са девојком која не зна за Бога, то је за њу све глупо, сад више верује гатарима. Њене бабе су познате гатарке. Велики број људи одлазе њима, верујте ми да се сваки дан молим за њих. Сигурна сам да је молитва нешто најсилније. Посаветујте ме коју молитву треба да читам да му Господ отвори очи да се окрене Богу, то мије силна жеља. Објасните ми шта значи: по њиховим плодовима познаћете их. Неки пут када видим моју снају и целу њену породицу који су сви далеко од Бога онда се сетим Исусове речи, можда грешим незнам, ја вас молим да у вашим молитвама спомињете мога сина Михаила и снају Наду. Оче реци те ми да ли је грех ако спомињем у мојим молитвама Бозе благослови мог сина и моју снају иако није Твоја воља и благослов на њих, онда се предузми за њих и реши исмеђу њих.
Да ли је грех таква молитва.
Унапред свако добро
Анастасија


Одговор:
Драга Анастасија, Не постоји ништа друго осим Бога, Његових светих анђела, затим демона који су од Бога отпали и овог физичког света у коме се људи труде да нађу спасење од зла и греха, да добију живот вечни и непролазна блага у Царству Божијем. Какав је однос Божији према нама и према овоме свету – јасно је описано у Светом Писму и код Светих Отаца. Од постања света права вера је позната људима. Неким другим људима и народима, који нису наследили праву веру, познато је ово јер је Господ у срца њихова уписао морални закон који такође стоји записан у Светом Писму и код Отаца. То је оно: Не убиј, не укради, не сведочи лажно, и остало што сачињава врлине помоћу којих се уздижемо и грехе због којих падамо у блато и смрт.
Гатање и врачање је такође познато од постања света у свим народима. То је лаж и опсена демонска, којом многи људи варају себе и друге. То је „играње” са злим духовима и непоштовање Бога. То је наивно, брзоплето и површно срљање у пропаст ради неке мале и привремене користи, и небрига за своје вечно спасење. Наш народ је то мудро исказао: „Ко с ђаволом тикве сади, о главу му се лупају! ”
Поред толиких сведока, патријараха, пророка, светитеља, мученика, подвижника и чудотвораца, који су Божијом силом изгонили демоне и побеђивали зло и грех, зар је потребно да се уздамо у неке гатаре и опсенаре? Зар није довољно знање вере коју су апостоли, пророци и учитељи јасно предали оцима нашим до данашења дана, а које се показало јачим од овога света, корисније и спасоносније од демонских обмана? Али, наивни људи траже закрпе уместо лепих хаљина и помоћ тамо где је нема. Зар није лепша врлина побожности која спасава од греха и зла, од магичне и грозничаве потере за срећом и здрављем? Моли се Господ у Богу за њих да их одврати са кривога пута, да разумеју какво богатство Светога Духа се налази у Светом Писму, у Цркви Христовој и код Светих Отаца. Читај побожне књиге кад год имаш могућности и понуди и њима да прочитају. Јер Господ воли сваког човека и Он жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине. Нема другога имена под небом, осим Христовог, којим би се људи могли избавити од невоља и спасити од зла.
Нека их Господ избави од лажи и преваре демонске и нека их упути на пут спасења.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.