Да буде воља Твоја на земљи као на небу

Питање:
Оче благословите, Кад се молим нашом најважнијом молитвом “Оче наш”, не разумем део “да буде воља твоја на земљи као на небу”. Јер то знаци да на земљи није све воља Божија тј. грех који људи раде. Знам да је воља Божија да се сви спасу и да сви људи чине добро и све оно сто је Он заповедио. Али како онда Исус каже “ни врабац не може пасти ако није воља Божија” а и често кажемо за све да је воља Божија као нпр. “умреће кад буде воља Божија” и сл? брат
Др Радомир


Одговор:
Бог вам помогао брате Радомире.
У Катихизису као приручнику за основе вере за трећу молбу у молитви Господњој Оченашу каже се овако: “Да буде воља Твоја и на земљи као и на небу”. Овом молбом молимо Божју помоћ да зауставимо у себи колебање између Бога и Сатане, између добра и зла, и да се потпуним одбацивањем Сатанине воље можемо предати Очевој вољи, као што је Господ наш Исус Христос учинио молећи се у Гетсиманском врту: “Нека буде Твоја воља, а не моја”. “Као што је на небу”. Зато што се на небу анђели и светитељи свим срцем и пуним радости покоравају вољи Божјој. Божја воља је њихова воља, што их чини вечно срећним. То је оно што ми молимо и за нас на земљи.
Што се тиче нашег речника напр. “умреће кад буде воља Божија”, више изражава народно веровање у судбину што православље одбацује.
Ради вашег подробнијег упознавања са истинама Свете нам Цркве препоручујем вам Катихизис- Основе Православне Вере – написао професор Здравко Пено а моћете је наћи у патријаршијској књижари или студенској књижари преко пута зграде Патријаршије.
Од Господа вам желим свако добро. о.Милан

Comments are closed.