Bugarska pravoslavna crkva prihvatila da lobira autokefalnost nepriznate MPC

 Bugarska pravoslavna crkva je danas saopštila da je prihvatila da Makedonsku pravoslavnu crkvu zastupa pred ostalim crkvama, preduzimajući sve što je neophodno za utvrđivanje njenog kanonskog statusa.

U saopštenju sinoda navodi se da bugarska patrijaršija, „svesna svoje svete dužnosti, preduzima sve neophodne korake da sarađuje i pomogne MPC da kod pomesnih pravoslavnih crkava uspostavi kanonski status“.

Tu odluku je pročitao glavni sekretar Svetog sinoda BPC, koji je odbio da dalje komentariše i da odgovara na pitanja novinara.

Sveti sinod BPC je, takođe, odlučio da imenuje komisiju sastavljenu od osam mitropolita, koji će biti zaduženi za pregovore o statusu MPC.

MPC je do 1967. godine bila autonomna crkva u sastavu Srpske pravoslavne crkve, da bi tada donela jednostranu odluku o autokefalnosti, koju nije priznala nijedna kanonska pravoslavna crkva.

Bugarski partijarh Neofit izjavio je tim povodom da BPC mora prihvatiti „pruženu ruku Makedonije“.

„To je najmanje što možemo da učinimo, jer oni su naša braća“, rekao je patrijarh Neofit.

Makedonski premijer Zoran Zaev pozdravio je odluku BPC, ocenivši je „krajnje pozitivnom“.

„Kao pravoslavni vernik, srećan sam, ali ponavljam da je Makedonija svetovna država. Ne mešamo se u crkvena pitanja. Ipak, to je veoma pozitivan korak i ja ga pozdravljam“, rekao je Zaev, prenela je BTA.

Rojters ocenjuje da odluka BPC predstavlja korak ka priznanju MPC, što odražava ukupno otopljavanje odnosa između Sofije i Skoplja.

Britanska agencija konstatuje da taj korak vevoratno neće pozdraviti druge pravoslavne crkve, poput srpske i grčke, kao ni ruska crkva.

BPC bi, međutim, mogla unilateralno da prizna MPC, što bi svakako obradovalo bugarske nacionaliste, dodaje Rojters.

 

Izvor: RTS

2 komentar(a)

  1. jednom rečju BUGARI i sve je time kazano..

  2. Ovo miriše ne neko politikanstvo.Vidjet ćemo sada bratsku ljubav,sabornost na najvišem nivou,postupak po kanonima itd.itd.Da hrišćani ne mogu u bratskoj ljubavi riješiti jedan problem…Što je u pitanju,možda vlast,gordost,čast,etnofilentizam.Znam zasigurno da je tu nešto trulo..

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *