Борба са помислима

Питање:
Помаже Бог! Игром случаја сам сазнала за ваш сајт преко једне моје колегице и ето, Богу хвала, имам могућности да вам упутим пар питања.
Прочитала сам доста питања пастиру и у доста њих пронашла одговор и за себе. Међутим и на жалост, мене мучи доста тога.
Укратко о мени, православне сам вјере, српкиња, муж ми је странац, такођер православне
вјере. Имамо савршен брак, волимо се и слажемо. Међутим моја прошлост је много, црна, доста сам грешака направила, (Била сам у вези са ожењеним човјеком око 7 година, али ја сам га варала, да ли због тога што сам у подсвјести имала да и он мене вара или због моје лоше моралности, то још не могу да схватим.. имала сам око 10 мушкараца али само сам њега вољела или је то нешто друго било, он ми је био прва љубав, старији од мене 13 година, кућни пријатељ мог оца. Једног дана када се сазнало за нас двоје ја сам дигла руку на себе, али ето Богу хвала остала сам жива и до данас славим Бога и захваљујем му. Тежак сам живот имала Оче, отац пијаница, туко нас и прогањо, мајка добра домаћица, поштена и врједна жена али ето није знала како да ми помогне, или помоћи ми није било. Не правдам се Оче, знам моја дјела, најцрња сам. А онда сам једног дана уз Божију помоћ рекла доста, тачка на све и отишла из своје земље, дошла у овај далеки свјет, тај човјек ме звао, писао пор. тражио, мало ми је хвалило да се вратим али ето Бог ме спасио, нисам се вратила нити ћу икад, али мој и његов контакт се тад био завршио, па након 8 мјесеци опет почео али само телефонски, па опет сам падала у кризе, па тако пар пута прекидао и почињао, а онда сам нашла овдје момка (данашњег мужа) , доброг, поштеног, побожног.
После годину дана дођем кући, и видим се са њим, 1. превара. Молио ме да се не враћам овдје, да останем тамо, али опет се некако, после пар дана вратих у овај далеки свјет, прође година, двије
удадох се. После брака 3 мјесеца дођох да посјетим своје, (свадба код рођака) опет неки ђаво мира неда, чујем сваке приче јавим му се да попијемо кафу и опет иста прича, 2 превара. Данас овдје студирам удата сам и срећна, волим и вољена, међутим моје мисли према том човјеку и дан
данас одлете. Мужа сам већ 2 (као што вам већ написах) пута преварила са њим, једном кад смо били у вези, и једном у браку. Знам Оче, скоро сам све Божије заповјести погазила, велика сам грешница била и остала. Вјерујте ми данас ме савјест уби. Али мање откако сам се исповједила. Имам оце, овдје духовника, и ту сам имала, све ово што знате ви зна и мој тадашњи духовник, међутим занима ме да ли свом новом духовнику морам испричати и ту прошлост коју сам већ много пута исповједила свом тадашњем духовнику? Често пута сам учинила и руко самозадовољавање а то је једино што никад нисам иповједила, а незнам ту рјеч да кажем на његовом језику, нити могу да нађем у нашем рјечнику. За ове скорашње
моје грјехе тј. за 2 преваре, за мисли које лете пар пута према том човјеку, то сам све исповиједила, и све остало и не кријем ништа нити желим. Духовник којег имам је духовник и мог мужа. Вјерујем му (духовнику) , али понекад имам лоше мисли о њему, да није добар, да је веома строг и често пута желим да промјеним духовника и то сам му рекла. Искрено, ја би жељела неког нашег духовника, да могу да се исповједам на нашем језику, спрском.
Оче, и поред свих ових мојих грјехова ја док сам била мала уз баку постила сам и ишла у цркву, а онда бака умрије и ја престадох толико да будем при Божијем храму, упадох у ту везу и то све што вам горе написах. Међутим, истина је да у задњих 5-6 година постим сваку Срједу, Петак, четири Велика поста и осталих пар празника. И муж сад самном.
Оче, иако већ 5-6 година покушавам да заборавим своју прошлост још нисам успјела и још ми мира нема. Борим се уз Божију Помоћ.
Занима ме Оче, да ли ове моје грјехове могу опрати, бојим се да поново не паднем. Жељела бих да све то кажем мом мужу, али мој духовник ми не дозвољава? Много сам горда, немам стрпљења и стално страхујем, зашто? Већ годину дана желимо да нам Бог подари дјете, и доктори су нам пре 20 дана рекли да ми муж има лошу сперму а ја цисте на јајницима и да је једино рјешење вантјелесна оплодња, наравно ни ја ни мој муж не вјерујемо у то, и вјерујемо да постоји љек за то и да ће нам Бог подарити чеда.
Међутим, ја сам у недоумици и често размишљам о тој вантјелесној оплодњи, иако знам шта је то, и да је велики грјех. Одлучили смо да свако вече читамо молитве пре спавања и да посјећујемо разне
манастире. Па молим вас пошаљите ми ако имате неку молитву за зачеће плода.
И још једно питање: кад нас неко оговара и ми то чујемо и видимо, како треба реаговати и на који начин, поједе ме неправда. Помозите ми Оче, вашим Благословом и вашом молитвом за опраштење мојих грјеха. И молим вас, опростите на дужини писма, хтјела сам да вам створим јасну слику о мени и мојим грјесима. Хвала вам на труду и на свему што чините за све нас.
Желим вам свако добро од Господа.
Мила


Одговор:
Драга Мила, Мислим да је твој главни проблем борба са помислима. У корену свега осталог лежи то што изгледа да допушташ да у твом срцу “саме од себе” расту некакве жеље. Када нека од њих довољно порасте и ојача, онда јој на овај или на онај начин удовољиш.
Али, то није живот. То такође, ниси ти. То је коров који допушташ да расте у твом срцу, у твоме уму и души. Тај коров од жеља се не рађа и не расте сам од себе, већ од твојих помисли.
Кажеш да “твоје мисли према том човјеку и дан данас одлете”. Ко управља твојим мислима? Ко им даје дозволу и благослов да “одлете” где оне хоће и кад оне хоће? Ако твоје мисли, мимо твоје воље раде шта оне хоће, како су онда “твоје”? Ако су твоје, онда ти треба да их усмераваш куда ти хоћеш, а не да им допушташ да “слободно” лутају. Јер, то не води ни у какву слободу већ у ропство. Сва духовна борба се састоји управо у тим и таквим помислима. То и јесте задатак сваког хришћанина да научи да влада својим мислима, као што се дете учи да користи своје руке, ноге, главу…
Деца мисле да не могу да избегну неке проблеме. Одрасли врло добро знају како да их избегну. Теби је свакако познато да наше жеље, мисли и одлуке, имају утицаја на наш будући живот.
Како се сачувати од помисли? Оци кажу да су помисли као птице које лете около. “Птици не можеш забранити да лети преко твоје главе, али јој можеш забранити да ти направи гнездо на глави! ” Потребно је користити своју вољу. Добру вољу. Треба унапред размислити да ли ћемо прихватати такве мисли, или ћемо их одбацивати чим се појаве? Ако смо решили да их одбацујемо, онда ћемо то и учинити чим се оне појаве. Ако смо пак, решили да се најпре мало позабавимо таквим мислима, па да онда одлучимо хоћемо их одбацити или не, онда смо унапред резервисали простор за њих и неби требали да се чудимо зашто нам се врзмају по глави.
Али, да не бих ја много причао, ево шта кажу искусни духовни оци о томе. Верујем да ће ти помоћи да разумеш како то функционише код нас: http: //smirenoumlje.blogspot.com/2009/12/starac-pajsije-svetogorac-cuvajte-dusu_7744.html
http: //svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/CuvajteDusuStaracPajsije/CuvajteDusuStaracPajsije134.htm
http: //svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/KaVisotamaObozenjaKarelin/KaVisotamaObozenjaKarelin26.htm
http: //eparhijaprizren.com/print.asp? idvest=550
http: //ignjatije.wordpress.com/category/o-cistoti/
Молитва је веома важно средство. Зато, ако хоћеш читај свакодневно, па и више пута дневно, по потреби, ову молитву: МОЛИТВА ПРОТИВ РУЖНИХ ПОМИСЛИ
Владару Господе Боже мој, у Твојим је рукама живот мој, заштити ме по милости својој, и не допусти да пропаднем са безакоњима својим, нити да идем за вољом тела које похотом војује против духа. Твоје сам створење, не презри дело руку својих. Немој се одвратити од мене; сажали се, а не понизи. Слаба сам, немој ме презрети, Господе, јер Теби прибегох, заштитинику своме и Богу: исцели душу моју, јер сагреших Теби, спаси ме ради милости Твоје, јер сам Ти одана од младости своје; нека се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, некорисних сећања; удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло, јер си Ти једини бесмртан, у свему беспримерно моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски. Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.
Такође, било би добро да читаш ове молитве за твој добар брак: http: //svetosavlje.org/molitve/index.php? mlId=13&akcija=prikazi&kt=2
Поздравља те, О. Срба

Comments are closed.