Borba sa iskušenjima

Pitanje:
Dragi oče, Živeo sam i živim grešan život. Od malena sam imao probleme sa voljom. Kao mali krao sam ocu pare i trošio u školi, a slagao sam da su me primoravali neki drugi klinci koji su bili problemi da im donosim pare. Do tada nisam bio kršten, tad sam bio osmi razred, a tada sam se i krstio. Nakon što su me otkrili popravio se i nisam to više radio. Gorko sam se kajao i još se kajem.
Nakon toga obolio sam od bolesti očiju i bilo je jako neizvesno da li ću videti. Molio sam se Bogu da mi oprosti grehe, postio čitao Sveto Pismo, i jedne večeri posle molitve sam osetio olakšanje. Nastavio sam da se molim i da se trudim nekih mesec, dva i bio sam srećan. Dok mi jedno veče pre spavanja nije došla pomisao da masturbiram. Razmišljao sam hoću – neću, i onda mi je palo na pamet, ako sam jednom uspeo da se izvučem moći ću ću i opet, ili da sam to ja sam bez Božije pomoći popravio. Čitao sam izjave psihologa da masturbaciju ne treba sputavati i da je ona prirodna. Nakon nekog vremena osećao sam se nekako čudno, kao da mi u grlu nešto stoji. Pokušavao sam da shvatim šta je, molio sam se i molio, ali prilikom molitve uvek su mi dolazile hulne misli. Ja sam se i dalje trudio ali nije mi bilo lakše.
Čitao sam Sveto Pismo da vidim šta je problem i tada sam pročitao da će se svi grehovi oprostiti ali hula na Duha Svetoga nikad. Doživeo sam šok. Kako to pre nikad nisam pročitao? Bilo mi je gore, pao sam u depresiju, bio sam u ogromnoj panici. Nakon nekog vremena počeo sam da se gubim, bila je to poprilična depresija, hvatao me je ogroman strah.
Na kraju sam otišao kod psihijatra da se lečim. Pijem lekove već dve godine. Dosta je bolje ali i sad me napadaju osećaji nesrazmernog stida pred devojkama, a ponekad i pred drugim ljudima. Pokušavam da nađem devojku ali mi to za sada ne uspeva. Trudim se s vremena na vreme ali komunikaciju mi ometaju napadi stida, nelagodnosti. Ne znam kako da se postavim jer mi pažnju odvlace bludne misli. Ja ih ignorišem koliko mogu ali me one podsvesno ometaju tako da izgledam pomalo ometeno.
Mislio sam da će mi pomoći ako spavam sa nekom devojkom, pa sam platio prostitutku. Ni to nije pomoglo pa sam rešio da to više ne radim. Shvatio sam da fizička veza bez emocija ne znači ništa.
Želim da se oženim i zasnujem porodicu ali nisam siguran da ću naći ozbiljnu devojku i da će ona mene hteti. Dajte mi neki savet kako da se dalje ponašam, da se oslobodim stida? Da li mogu ponovo da se pokajem? Muče me razne pomisli. Ja se trudim koliko mogu. Bolje je nego što je pre bilo ali, kada sretnem neku osobu koja me ne voli ja se trudim da to ignorišem. Oni primete strah, tj. bojažljivost kod mene, pa vidim da to još pogoršava odnos i dalju komunikaciju. Ide to, ali nekako na silu.
Pomagajte oče! Rešio sam da sledim istinu po svaku cenu, da se otvorim da ne krijem svoje emocije. Šta mi vi savetujete?
N.N


Odgovor:
Dragi brate, Oko nas je duhovni sumrak. Ali, postoje i svetila, Sveti Oci naši, koji su nam ostavili ovu Veru i Crkvu, da se njima koristimo na spasenje i izbavljenje od zla.
Razumeo si da loša dela privlače loše sile, i obratno, da dobra dela privlače dobro. Rešio si da slediš istinu. Samo, pre nego što opet nešto pogrešiš, seti se da je Hristos rekao: „Ja sam put i istina i život: niko ne dolazi Ocu osim kroz mene.“ (Jn. 14, 6-7.) Seti se da mi verujemo u Jednoga Boga u Trojici, Oca, Sina i Svetoga Duha, od koga je sve. Uvek imaj na umu da Istina nije neka ideja ili konstatacija, nego sam Gospod, od koga nam dolazi život i zdravlje i da je On Jedini taj, čijom pomoći se izbavljamo od zla i čijom blagodaću uopšte postojimo na ovome svetu.
Postoje razna ljudska shvatanja i naučne teorije, ali one ne spasavaju i ne daju život večni. Zato je veoma važno čitati Sveto Pismo i duhovnu literaturu uopšte, Svete Oce, kod kojih ćeš naći odgovore na tvoja pitanja. Evo jedne korisne knjižice, dostupne na internetu: http: //www.prijateljboziji.com/shared/media/books/9/pdf-serb.pdf
Pozdravlja te, O. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *