NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » Bogoostavljenost.

Bogoostavljenost.

Pitanje:
Pomaže Bog! Interesuje me jedan citat iz Biblije. Pred smrt Isus je rekao: Oče, zašto me ostavi. Mislim da kod jednog apostola tog citata nema (oprostite ako grešim) . Obično se skeptici i neznabošci hvataju za taj citat govoreći da je i Sam Isus sumnjao u Boga Oca.
Radovan


Odgovor:
Dragi Radovane, Bogoostavljenost je izraz fizičkih i duhovnih bolova čovečanske prirode Hrista-Čoveka u Logosu ili Bogočoveka. On je kao čovek molio da ga mimoiđe časa koja predstoji i vapio: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio“. Nije lako otići dobrovoljno (nevin) i
umreti na krstu.
Da je sumnjao u Boga, govorio bi: „Bože moj, ima li te gde“, – to je sumnja. Dok „zašto si me ostavio” ne izražava sumnju nego samo vapaj koji je prouzrokovan fizičkom i psihičkom agonijom kroz koju je On prolazio. To je naša čovečanska priroda u Njemu govorila. Ali opet, rekla je i: „da bude volja Tvoja“. Bila je to velika borba i „slava, Gospode, stradanjima Tvojim“! Skeptici i neznabošci nisu isto. Skeptici sumnjaju, a neznabošci prosto „ne znaju“, a ateisti znaju (većinom) , ali neće da veruju.
Treba znati barem prvu glavu iz Evanđelja od Jovana, da je „Logos postao telo“, tj. Bogočovek, što znači da je imao dve prirode, Božansku i čovečansku. Dakle, ta čovečanska priroda je vapila ka Gospodu, kao što to i mi danas često činimo.
Vaš o.Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *