НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Савремени изазови и искушења » Архимандрит Рафаил (Карелин) о корона вирусу

Архимандрит Рафаил (Карелин) о корона вирусу

Архимандрит РАФАИЛ (Карелин)

 

Питање:

Христос Воскресе! Не могу да прихватим ограничења у храмовима против ширење корона вируса: ношење маски, стављање лжице у алкохол за време причешћа светим Христовим Тајнама, итд. Сматрам то маловерјем, одбијањем да се прихвати промисао Божији, малодушношћу. Идем на богослужења само у храм где је све остало као и раније. Оче Рафаиле, да ли у овоме има греха гордости?

 

Архимандрит Рафаил одговара:

Ваистину Васкрсе Христос!

Игоре, мислим да ви не негирате присуство благодати у храмовима где се служи православно богослужење и дешава се пресуштаствљење хлеба и вина у Тело и Крв Христа Спаситеља, без обзира на неке спољашње измене у обреду. Ви имате право избора: можете одлазити у храмове где ћете најпотпуније бити укључени у богослужење, где се нећете колебати сумњама, где се по форми и садржају чува црквено предање.

Међутим, постојање вируса и опасност од инфекције је реална и зато не треба избегавати разумне мере опреза, тим пре што су ове мере привремене и засноване на принципу икономије.

Господ нам даје пример смирења: након Христовог рођења, Ирод је издао наређење да се убију деца у Витлејему и околини. Анђео који се јавио у сну праведном Јосифу, заповедио му је да се са Дјевом Маријом и Богомладенцом Христом привремено пресели у Египат иако је за трен ока могао да умртви Ирода и његову војску.

Непослушност не представља подвиг вере, већ самозадовољство које у овом случају наноси штету не само себи, већ у великој мери и другим људима. Зато не треба ни у речима, ни у мислима осуђивати оне који прихватају мере предострожности, да се не бисте заразили ни сами, нити заразили друге.

 Нека вам помогне Господ.

 


Превод са руског за svetosavlje.org
Станоје Станковић

Извор:
Званични сајт Архимандрита Рафаила

 

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *