Архимандрит Рафаил (Карелин) о корона вирусу

Архимандрит РАФАИЛ (Карелин)

 

Питање:

Христос Воскресе! Не могу да прихватим ограничења у храмовима против ширење корона вируса: ношење маски, стављање лжице у алкохол за време причешћа светим Христовим Тајнама, итд. Сматрам то маловерјем, одбијањем да се прихвати промисао Божији, малодушношћу. Идем на богослужења само у храм где је све остало као и раније. Оче Рафаиле, да ли у овоме има греха гордости?

 

Архимандрит Рафаил одговара:

Ваистину Васкрсе Христос!

Игоре, мислим да ви не негирате присуство благодати у храмовима где се служи православно богослужење и дешава се пресуштаствљење хлеба и вина у Тело и Крв Христа Спаситеља, без обзира на неке спољашње измене у обреду. Ви имате право избора: можете одлазити у храмове где ћете најпотпуније бити укључени у богослужење, где се нећете колебати сумњама, где се по форми и садржају чува црквено предање.

Међутим, постојање вируса и опасност од инфекције је реална и зато не треба избегавати разумне мере опреза, тим пре што су ове мере привремене и засноване на принципу икономије.

Господ нам даје пример смирења: након Христовог рођења, Ирод је издао наређење да се убију деца у Витлејему и околини. Анђео који се јавио у сну праведном Јосифу, заповедио му је да се са Дјевом Маријом и Богомладенцом Христом привремено пресели у Египат иако је за трен ока могао да умртви Ирода и његову војску.

Непослушност не представља подвиг вере, већ самозадовољство које у овом случају наноси штету не само себи, већ у великој мери и другим људима. Зато не треба ни у речима, ни у мислима осуђивати оне који прихватају мере предострожности, да се не бисте заразили ни сами, нити заразили друге.

 Нека вам помогне Господ.

 


Превод са руског за svetosavlje.org
Станоје Станковић

Извор:
Званични сајт Архимандрита Рафаила

 

5 Comments

 1. Eto posle 2 godine se vidi da je arhimandrit Karelin bio u krivu…jedino je SPC pokazala pravu veru u vreme korona ludila…

 2. Овај гдин Архимандрит вреди !!! Многаја љета Оче Архимандрите !!!

 3. Радован Таин

  Нисам баш сигуран да разумем – архимандрит Рафаил говори да постоји могућност да се неко разболи/зарази у храму, јер је нпр. дошао на Св. Литургију? Како је то уопште могуће? Није ли Црква лечилиште, а не легло заразе?
  Поређење тренутне ситуације (стопа смртности од короне је испод 1% од броја заражених, по званичним статистикама) са убиствоом небројене деце у Витлејему (није ли овде стопа смртности скоро 100%?) ми некако не стоји. Душе небројене деце су се тада, попут катапулта, преселиле у Рај, а шта ће бити са душама оних који без размишљања слушају све што долази са екрана?

 4. Pomaze Bog Anhimadrite Rafaile,

  Zelim na osnovu Vaseg odgovora da Vam se javim i zahvalim. Odgovor je veoma poucan i Bogu hvalim te imamo oceve,ljude kao sto ste Vi koji nam pomazu od sveg srca.
  Priznajem, isto pitanje nametalo se i mucilo moje razmisljanje. U ovim teskim vremenima, u kojima nastojim sto vise da se okrenem iskrenoj veri, Spasitelju i Presvetoj Bogorodici tesko je odrzati se na pravome puta a ne ogresiti se, ne skrenuti. Ne zelim da sudim ikome, mada sam mislima svojim ogresila se pitajuci se ” koliko je jaka vera nekih nasih monaha, oceva koji su sa maskama izasli pred vernike da bi menjali nase odrede ili bolje receno da bi poljuljali nasu veru STRAHOM a svojim primerom.?”.
  Nedolicno pitanje i za misli gresnika i mrava kakav sam ja na ovoj zemlji.
  Bog dragi da mi oprosti,a i vi oce… “zapitala sam se gde je nestala vera koja treba da je najjaca, pogotovo kod njih, nasih ucitelja, predvodnika i sluga Bozjih”.
  Medjutim Vas odgovor kao verniku mi je sasvim dovoljan. Jos jednom Vam zahvaljujem. Nadam se da ce u Vasem odgovoru i mnogi drugi braca i sestre u Hristu naci olaksanje i spas za svoje razmisljanje u ovoj teskoj sitauciji.