NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svetitelji » Anđeli (2)

Anđeli (2)

Pitanje:
Oprostite mi, grešna sam.
To što sam vam napisala, napisala sam u neznanju.Tek, tumačen mi je horoskop, i između ostalog rečeno mi je to ime-ime anđela čuvara za rođene u periodu od 20-24.02.
Zato sam i želela da znam. Jer to ime nikada nisam čula, nisam ga našla ni na jednom sajtu, našem sajtu, ali jesam u svetu-katoličkom.
Zato sam i pitala, zato i tražim vas oprost i kažem, grešna sam. Međutim da bi se nešto razumelo, potrebno je znati. A ja sam želela da znam. Oprostite na iskušenju u koje sam vas dovela, ne sa namerom, već u neznanju, a hvala vam što mu ipak niste podlegli već ste mi odgovorili i uputili na pravi put.
Jer, ja sam srpkinja, pravoslavka. Nije opravdanje, ali zar sam kriva što sam komunističko dete i što mnogo šta ne znam o svojoj veri? Ali želim da znam, želim to u potpunosti.Zato ste i vi tu da nas uputite i oprostite neznanje.
Hvala vam.
Ljiljana


Odgovor:
Draga Ljiljana, Sve je u redu, što se mene tiče, ništa se nemoj sekirati. Ja sam ti samo ispovedio moje iskušenje, koje je više sarkastična šala (bar za mene) nego neka sablazan. Zato, i ja se tebi izvinjavam zbog mog sarkazma koji je mogao tebe da sablazni, pa da pomisliš – kakvi su ovo pastiri, kad ih čovek lepo pita oni tako odgovaraju! ? ! Horoskopi, narodni običaji, budistički i hinduistički mitovi, razne naučne i sociološke teorije o univerzalnoj duhovnosti, moderni spiritistički i novo-dobaski pokreti, era vodolije, novi svet i novi milenijum, i još ko zna šta, predstavljaju zamršenu sumu raznih staza i bogaza sa šarenim vašarskim cveticima koji odvlače mnoge lakoverne i naivne na razne stranputice sa kojih se teško vraćaju na pravi i zdravi put. Mnogo je bolje i sigurnije čitati svete Oce, pratiti njihov način razmišljanja i osetiti taj bistri i čisti pred-ukus Carstva Božijeg. Ne znam gde živiš, ali ako si u Srbiji, možda u nekoj crkvi ili crkvenoj prodavnici, pa možda čak i u nekoj boljoj biblioteci, možeš da nađeš po nešto od svetih Otaca. Ne znam da li je kod nas štampana knjiga svetog Dionisija Areopagita, „O nebesnoj Jerarhiji „? Znam da je ima na drugim jezicima (ruski, engleski, francuski, i t.d.) . Tu možeš naći o anđelima, ali ima mnogo toga i u drugim knjigama. Pitanja su bezbrojna, a i odgovori. Dobro bi bilo pratiti zdravi trag, zdravog razuma.
Svaku pomoć i blagoslov od Boga ti želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *