Аја Софија поново на удару

Радикални исламисти верују да ће председник Ердоган попустити под њиховим притисцима и да ће чувену цркву претворити у џамију

Турска је помпезно обележила 563. годишњицу освајања Константинопоља која је привукла знатижељу више од милион гостију – житеља града на Босфору и посетилаца из унутрашњости земље. Тим поводом су се огласили и радикални исламисти који изнова траже да се Аја Софија претвори у џамију како би могли да клањају Алаху у некада највећем хришћанском светилишту.

48738-aja sofija_dd41_1000x1000

Све је било на нивоу: обележавање годишњице пада Константинопоља, који је освојен 29. маја 1453. године, у недељу је одржано под покровитељством председника Тајипа Ердогана. Свечаност је директно преношена на турском, енглеском, француском, шпанском, арапском и руском језику. У церемонији је учествовало 1.200 извођача, војни оркестар као и специјална јединица обучена у униформе које су аскери носили у време Османске империје.

Говорећи на свечаности Ердоган је очитао лекцију Русији, САД и Ирану због недовољног ангажовања да оборе режим у Сирији, због чега пати народ те земље. „Шта ће тамо Иран и Русија. Шта ће тамо амерички војници који на униформама носе закрпе (амблеме) једне терористичке организације”, изјавио је Ердоган алудирајући на ознаке курдске групе која се бори против џихадиста и коју подржава Вашингтон. У Анкари сматрају да је то терористичка организација.

Да подсетимо: султан Мехмед Други је после вишемесечне опсаде 29. маја 1453. године заузео Константинопољ. Тако је почео успон Османске империје, а суноврат Византијског царства. Султан је ушао у историју као Мехмед Освајач који је отворио капије за нове војне походе Турске ка Балкану и југоисточној Европи. После вековних погрома, у Истанбулу је преостало мање од три хиљаде Грка.

Три дана после пада Константинопоља султан Мехмед је наредио да се Аја Софија претвори у џамију. Уследио је нови злочин: дограђен је један минарет (касније још три), малтером су прекривене фреске како хришћански свеци не би прогањали султана док клања Алаху, у правцу Меке постављен је михраб. Он је и на тај начин желео да покаже себи и свету доминацију муслимана над хришћанима. Тога се очигледно нису ослободили ни његови данашњи потомци, укључујући и председника Ердогана.

Дан уочи обележавања годишњице пада Константинопоља, у суботу, неколико хиљада муслимана се окупило испред Аја Софије тражећи да се она поново претвори у џамију.

„Покидајте ланце, отворите капије Аја Софије џамије. Бог је велики”, узвикивали су окупљени грађани, припадници конзервативног Удружења омладине Анадолије.

У Истанбулу има довољно богомоља за клањање. Џаба. „Ми у име стотина хиљада браће тражимо да нам се омогући да клањамо у Аја Софији… Њено затварање симболизује лош третман Турска на Западу”, истиче председник Удружења омладине Анадолије Салих Турхан, пренели су локални медији.

Тако нешто се могло очекивати. Радикални исламисти у последње време приметно дижу главу, траже да се исправи та „историјска грешка”. Многи Турци као да још не могу да се ослободе освајачке логике. Они сматрају да је Ататурк, који је Аја Софију претворио у музеј, у ствари, „издао симбол исламског света и освајања Истанбула”. Велики реформатор је на тај начин покушао да се приближи западној Европи, која Турској није могла да опрости тај грех. Хришћани му замерају што није ишао до краја и претворио Аја Софију у оно што она јесте, у цркву. Ататурк се очевидно није усудио да изазива задригле исламисте, па се одлучио за компромис.

Hagia_sophia

Историја се немилосрдно поиграла са Аја Софијом (Црква Свете мудрости). Она  је изграђена 537. године. Више од девет векова била је централно хришћанско светилиште, а после пада Константинопоља 480 година је коришћена као џамија. Ататурк ју је 1934. године претворио у музеј – дакле ни црква ни џамија. Како тада тако и сада. Учестали насртаји исламиста подстичу и хришћане да траже да се она поново претвори у оно што јесте – у цркву.

Конзервативци дижу главу јер очигледно рачунају да ће Ердоган пре или касније попустити под њиховим притисцима, поготово зато што је он своју политичку каријеру започео у окриљу фундаменталистичке РЕФАХ партије која је због тога забрањена. Али, тешко је поверовати да ће се он данас, на почетку 21. века, усудити да као Мехмед Освајач, пре пет столећа, поново претвори Аја Софију у џамију, иако га многи оптужују да се понаша као султан.

 

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/356570/Aja-Sofija-ponovo-na-udaru

Comments are closed.