Пошто се без изузетка све светске религије, укључујући огромну већину главних конфесија у самим САД – католицизам, протестантизам, јудаизам и ислам – придржавају традиционалних, аврамских ставова о грешности хомосексуализма, може се констатовати: амерички хомосексуални лоби је остварио највећу победу у својој историји.

Обамина администрација саопштила је недеље да неће закључивати федералне уговоре са верским добротворним организацијама које су упорне и још увек се придржавају традиционалних ставова о питањима пола и сексуалности.

А пошто се без изузетка све светске религије, укључујући огромну већину главних конфесија у самим САД – католицизам, протестантизам, јудаизам и ислам – придржавају традиционалних, аврамских ставова о грешности хомосексуализма, може се констатовати: амерички хомосексуални лоби је остварио највећу победу у својој историји.

Разуме се, оне који гурају „геј лоби“ најмање је интересовало право гејева да се купају у женском купатилу у католичком азилу у Уагадугуу. Ту се уопште не ради о таквој ситници као што су права представника хомосексуалне заједнице, ради се о десетинама милијарди долара пореских обвезника које се расподељују преко Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Јер, ако се новца из буџета издваја исто, а добротворне структуре традиционалних религија на њих не могу да претендују, није тешко погодити ка којим ће добротворним организацијама, које раде у чију корист, потећи тај ток који се мери милијардама.

Зарад таквог добитка „геј лоби“ је укључио најтежу артиљерију.

То питање није поверено било коме, већ канцеларији Саветника за националну безбедност.

Сузан Рајс, којој је преостало да још неколико недеља обавља функцију Саветника за националну безбедност у одлазећој администрацији Барака Обаме, појаснила је у свом говору о стању права хомосексуалаца у целом свету, одржаном прошле недеље на Америчком универзитету, на шта је тачно мислио њен шеф.

„То правило значи да свака организација која закључи уговор са USAID мора да гарантује да ће сви људи моћи да извуку корист из њених програма који се финансирају из федералног буџета, независно од расе, религије, или сексуалне оријентације и родног идентитета“ – објаснила је нова правила госпођа саветница.

Ново правило не поставља једну, већ две бране за добијање државне помоћи за бављење добротворним радом када су у питању организације традиционалних религија.

Уколико нека организација стави потпис испод правила чије поштовање захтева Обамина администрација – сама ће бити крива што је престала да буде католичка, протестантска, јудаистичка или муслиманска.

Маргиналне заједнице које користе те речи у свом називу, а на „савремен“ начин тумаче верски став о хомосексуалним односима, са основним стаблом сваке од тих светских религија имају везе отприлике као и дршка лопате наслоњена на храст.

Али, постоји и други ограничавајући фактор.

Без обзира на значај износа које религиозни доброчинитељи добијају од Беле куће, они су ипак неупоредиви са приватним донацијама верујућих Американаца.

И тешко да ће праведни хасидски продавац брилијаната са Менхетна, или исто толико побожни католик родом из Палерма који тргује маслиновим уљем у Лос Анђелесу, дати иједан цент организацији која има другачији став о хомосексуалним односима него што имају аврамовске религије.

Роџер Северино, директор центра „Де Војс“ за питања религије и грађанског друштва, наводи у специјалном ванредном обраћању и друге конкретне примере до чега ће довести увођење нових правила – чак и уколико се ради о световној добротворној организацији:

„На пример, структуре које су специјализоване за отклањање последица елементарних непогода сада могу да буду обавезне да отворе своје просторије за туширање и спаваонице биолошким мушкарцима који себе идентификују као жене – и све то у условима хаоса, конфузије и практично непостојања закона и његових представника у регионима које тек што је погодила елементарна непогода“ – каже Северино, указујући да нова правила стварају плодно тле за пораст кривичних дела против личности.

Брајан Берч, председник организације „Католик Воут“, истиче да постоји „изузетно забрињавајућа“ тенденција отвореног непријатељства Беле куће са Обамом на челу према религији – било које конфесије.

„Мислим да је то (лобирање за норме које крше права верника) – врхунац лицемерја LBGT-покрета, који је пре мање од две године тврдио да је једино што они желе – могућност да се узму са човеком којег воле“ – рекао је Берч у недавном интервјуу.

Америчка штампа је препуна примера како је „геј лоби“ успео да преокрене процес заштите својих права у правцу кршења права верника.

Многобројни су примери кршења права верника од стране власти само због тога што не намеравају да се одрекну постулата своје вере зарад помодне пресудо-толеранције.

Прошле године је преко USAID расподељено преко 16 милијарди долара новца пореских обвезника за циљеве пружања добротворне помоћи. Ако не рачунамо скандалозне случајеве, попут приче са фондацијом кћерке актуелног државног секретара Ванесе Кери – сва та помоћ је заиста упућена онима којима је потребна у целом свету: школама, болницама, за пијаћу воду, вакцине…

Изгледа да администрација одлазећег америчког председника сматра да се тај новац може боље искористити.

Пише: Александар ШПУНТ

 

Извор: http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/sad-lisavaju-dostupa-drzavnom-novcu-verske-fondove-koji-se-drze-stava-o-gresnosti

Comments are closed.