Rusenje konaka manastira Sv. Vasilija Ostrogskog

МОРТ: Конак нарушавао амбијенталну ћелину Цркве Светог Василија Острошког

Срушен нелегално саграђен објекат у Улцињу
Аутор: Редакција Побједе 10.06.2020.

У Улцињу у мјесту Зогањ, започето је рушење нелегално грађеног објекта пројектоване површине више стотина квадратних метара, који је нарушавао амбијенталну ћелину цркве Светог Василија Острошког из 18. вијека и представљао еклатантну девастацију простора, саопштено је из Министарства одрживог развоја и туризма.

Како је саопштено из МОРТ-а, објекат је грађен супротно Закону, без поднесене пријаве за грађење и документације из члана 91 Закона о планирању простора и изградњи објеката.

– Митрополији црногорско-приморској (Православној црквеној општини Улцињ) која је изводила недозвољене радове је Рјешењем бр. УПИ 071/8- 134/2 од 04.06.2020 забрањено извођење радова на изградњи нелегалног објекта у близини цркве – наведено је из МОРТ-а.

Како је контролним инспекцијским надзором утврђен наставак радова, донијето је шодно овлашћењима Урбанистичко-грађевинског инспектора рјешење о рушењу нелегалног објекта чијем се административном спровођењу приступило јутрос преко извршне службе Министарства одрживог развоја и туризма.

Рушење објекта обезбјеђивала је полиција.

Овим поводом огласио се и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је казао да је ово злочин против цркве и манастира.

– Тиме се скрнави овај ћивот Светога Василија Острошкога и гради се будућност Црне Горе и њене заједнице на мржњи против Светог Василија Острошког. Лишава се власт Црне Горе благослова Светог Василија Острошког. Почели су са тим злочином када су ухапсили нашег Владику Јоаникија и свештенике у Никшићу и настављају тај злочин против народа, злочин против Црне Горе, злочин против Светога Василија Острошкога, лишавајући себе и Црну Гору његовог благослова – рекао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да овим чином власт “задобија проклетство Светог Василија”, додајући да су Турци у вријеме војводе Мирка Петровића покушали да разоре ову светињу.

Comments are closed.