NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Razno » Potkovica, Kremansko proročanstvo

Potkovica, Kremansko proročanstvo

Pitanje:
Pomaže Bog. Zaista mi je duševno zadovoljstvo čitati ove redove i hvala vam još jednom i Bog vas blagoslovio. Ali evo o čemu se radi. Nedavno sam u novinama „Telegraf“ pročitao tekst „10 nehrišćanskih ponašanja“ ili tako nešto, pa je tamo spomenuta i potkovica, pa bih vas molio da mi objasnite zašto je držanje potkovice u kuci nehrišćanski. I drugo pitanje „sta mislite o knjizi Kremansko proročanstvo i koliko se podudara sa Jovanovim Otkrovljenjem iz Novog Zavjeta“. Unaprijed hvala i nek vam je Blagoslov od Gospoda Boga.
Tihomir


Odgovor:
Bog ti pomogao Tihomire, Vešanje potkovice na vrata je, po svemu sudeći, keltski običaj, koji su potom, rimski vojnici preuzeli iz Engleske i raširili po imperiji. Navodno, na ulazu u zamak Okam vitezovi su morali ostaviti potkovicu svoga konja, kako bi mogli proći. Potkovice su potom bile kačene na vrata zamka. Postoji i stara keltska priča kako je sv. Dansten, arhiepiskop kenterberijski (959. god.) , po struci bio kovač. Legenda kaže da je on potkovao demona koji je od njega tražio da mu potkuje konja. Demonu je potkovica veoma smetala, a sv. Dansten je pristao da skine potkovicu sa njegove kopite kada mu je demon obećao da neće pohoditi kuće na čijim vratima se nalazi potkovica.
U svakom slučaju, onaj, ko makar površno poznaje Hrišćanstvo, zna da sila i zaštita Božija ne deluju preko potkovica i sličnih rekvizita; i da ne postoji nekakva slepa i sudbonosna sreća, koja se može privući vešanjem potkovice i sličnim radnjama. Ovakve radnje, same po sebi, unose i rađaju neizvesnost i strah. A strahovi i nade u ovakve stvari ne dolaze od Gospoda, koji je, iz ljubavi prema nama, jasno objavio svoju volju i nauku. Nije nas ostavio u neznanju, pa da nagađamo o nekakvoj sreći i uzdamo se u potkovice, plećke, pasulj ili ugljevlje… Kremansko proročanstvo je interesantna knjiga. Ali, ona ne dolazi iz crkvenih krugova i izvora. Ako neko već čita Otkrovenje Jovanovo, ne znam šta će mu onda Kremansko proročanstvo? Potvrđivati, davati težine i kredibiliteta Kremanskom proročanstvu tako što bi ga poredili sa Otkrovenjem sv. Jovana Bogoslova, bilo bi isto što i davati kredita lažnom roleksu tako što bi ga poredili sa pravim. Svakom je poznato da će i lažni roleks raditi i pokazivati tačno vreme (bar za neko vreme) , ali će on uvek ostati imitacija, stvar šverca i krivotvorenja, a ne originalna stvar od pravog kvaliteta. Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *