NASLOVNA » Mišljenja na savremene teme, PITANJE PASTIRU » Iz Nemačke u Srbiju uprkos materijalnom stanju?

Iz Nemačke u Srbiju uprkos materijalnom stanju?

Pitanje:
Poštovani Oče, moja supruga, sin (3 godine) i ja živimo u Nemačkoj 3 godine. Međutim, želimo da se vratimo u Srbiju i da nam dete tamo odrasta. Ne želimo da nam dete ovde usvoji nemački jezik, da se bolje njime služi nego srpskim, da poprimi nemački mentalitet, i da postane Nemac. U Srbiji je, međutim, kao što je poznato, finansijska neizvesnost. Da li može ova naša odluka da bude Bogu neugodna? Kako da znamo u našem slučaju šta je volja Božja? Da li je moguće da se zbog ove naše odluke Bog naljuti na nas i da ostatak života ispaštamo zbog toga? Hvala.
Zoran


Odgovor:
Dragi Zorane, Ne znam zašto bi takva vaša odluka mogla da bude Bogu neugodna? Ako misliš da bi bila samo zbog toga što u Srbiji vlada finansijska neizvesnost – ne verujem. Gospod nikada ne dopušta teškoće koje čovek ne može da izdrži, a naročito ne dopušta to
onima koji Ga se boje i idu Njegovim putevima. Premudri Solomon kaže ovako u Pričama: „Ne pomaže nepravedno blago, nego pravda izbavlja od smrti. Ne da Gospod da gladuje duša pravednikova, a imanje bezbozničko razmeće. Neće pomoći bogatstvo u dan gnjeva, a pravda izbavlja od smrti. Ko se uzda u bogatstvo svoje, propašće, a pravednici će se kao grana zeleneti.“ (10, 2-3; i 11, 4 i 28) „Srce tvoje neka ne zavidi grešnicima, nego budi u strahu Gospodnjem vazda. (23, 15) Ako i sedam puta padne pravednik, opet ustane, a bezbožnici propadaju u zlu.“ (24, 16.) A u Knjizi propovednika, on kaže: „Gde je mnogo dobra, mnogo je i onih koji ga jedu; pa kakva je korist od toga gospodaru? Osim što gleda očima svojim. Sladak je san onome koji radi, jeo malo ili mnogo; a sitost bogatome ne da spavati.“ (5, 11-12.) „Jer je mudrost zaklon, i novci su zaklon; ali je pretežnije znanje mudrosti time što daje život onome ko je ima.“ (7, 12.) Zato, „reči mudrih ljudi valja s mirom slušati više nego viku onoga koji zapoveda među ludima“. Jer „bolja je mudrost nego oružje ubojito“ (9, 17-18) . Pravda i mudrost su bolje od bogatstva. Car Solomon kaže: „Bejah mlad a sada sam ostareo, ali ne videh pravednika ostavljenog, niti dece njegove da prose hleba! “ (Ps. 37, 25) .
Pozdrav, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *