Животни век људи Старог Завета

Питање:
Помаже Бог, драги оци! Замолио бих вас да ми објасните како су људи Старог Завета, попут Адама, Ноја, Аврама и других, могли да живе толико дуго (до чак 900 и нешто година) ? Ја за ово немам никакво рационално објашњење, осим да просто верујем. У сваком случају и ово је нешто што задивљује у неисцрпном мору чуда описаних у Светом Писму. Пуно вас поздрављам и унапред захваљујем!
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Постоје многа објашњења за то. Оци кажу да је то било због тога, јер је у потомству Адамовом још било присутно дејство дрвета живота, са кога су Адам и Ева јели у рају, из кога су потом истерани. То дејство се касније, све више губило, као што и Свето Писмо говори да је Господ, у време 10. генерације након Адама, нашао да су се људи веома покварили грехом. (1. Мојс. 7-8. гл.) Осим тога, сматра се да су до Великог потопа у време Ноја, на земљи владали другачији услови и клима која је била много повољнија и здравија од потоње. То кажу неки научници, а и Библија каже да “Господ још не пусти дажда на земљу… него се подизаше пара са земље да натапа сву земљу.” (1. Мојс. 2, 5-6.) Све док се не “развалише сви извори великога бездана и отворише се уставе небеске” (1. Мојс. 7, 11.) док не насташе велики тектонски поремећаји на земљи и атмосферски на небу.
Постоји још и такозвана “теорија свода”, која је веома комплексна (поменута овде: http: //svetosavlje.org/pastir/index_sve.php? qa=1650 и овде: http: //www.gotquestions.org/canopy-theory.html) и по којој се клима сасвим променила након потопа, тако да су многе животињске врсте изумрле, а земља се почела окретати спорије, па се тако и године рачунају другачије…
Неке од ових теорија су веома убедљиве и имају велики број присталица, као и противника, међу научницима.
Међутим, ја лично мислим да је најбоље веровати Светом Писму, а све то ће нам се открити када буде време и када нам биде корисно за спасење душе.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.