Животиње и рај?

Питање:
Помаже Бог! Занима ме шта се дешава са животињама после њихове смрти? Имају ли оне душу? Јесу ли безгрешне? Да ли су изгубиле право на вечни живот због човековог првог греха?
Н.Н.


Одговор:
Драга Тамара, То и мене занима. Јер нама је Господ открио онолико колико је потребно за наше спасење. Остало је у Његовој власти. А и ово што нам је откривено пуно је тајни и чудеса несхватљивих људском разуму (Како је Бог постао човек? Како се оваплотио од Дјеве? Како је искупио род људски? Како је васкрсао? Итд. итд.) . Свети Оци кажу да у рају постоји предивна природа (цвеће, потоци, шуме, итд.) , али не објашњавају, на пример, да ли је то васкрсло или духовно или какво друго цвеће? Неки свети Оци верују да ће и све биљке и животиње бити у рају, али не објашњавају како ће се то “технички” извести – васкрсењем, преображењем, или ће то бити неке нове биљке и
животиње? Казу да је о. Јустин Ћелијски говорио да не може да замисли Рај, ако и последња бубица не буде у њему. У сваком случају, Бог је животињама дао дух живота. Душа је разумна и оне њу немају. Како немају разума, тако немају ни слободе да одлучују. А кад нема слободе одлучивања – нема ни греха ни безгрешности.
Апостол Павле пише Римљанима (8, 19. – 22.) у Царству Божијем “да ће се и сама твар ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе деце Божије. Јер знамо да сва твар заједно уздише и тугује до сада. Јер жарким ишчекивањем творевина очекује да се јаве синови Божији, Јер се твар покори таштини, не од своје воље, него због онога који је покори…” (мисли се на човека) .
Под “твари” разумемо све што је створено, и природу и животиње и биљке, па и нас, људе.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.