Жене и Света Гора

Питање:
Помаже Бог. Мене занима да ли је тачно да жене не смеју да иду на Свету Гору и, ако је тачно, зашто је то тако? Хвала. Збогом.
Дијана


Одговор:
Бог Вам помогао Дијана, Тачно сте обавештени да је особама женског пола улаз на Свету Гору недозвољен. Тако је било од давнина, па све до дан-данас. И хвала Господу да је тако. Од времена како је Св. Гора установљена као монашка Република, установљен је и тај благочестиви обичај да особе женског пола не могу доћи у Св. Гору. Изузетка, у случају велике нужде и несреће је било (епидемија, куге, грчки устанак, када су се многобројне жене и деца крили по светогорским гудурама и јамама земаљским) . По предању, Сама Пресвета Богородица је за свог земног живота походила ово место и предсказала његову славу. У спомен на то предање остала је и до данас пракса која Вас и буни. Али немојте се узбуђивати због тога. Погледајте тај “проблем” и са друге стране. Свету Гору чине поседи 20 манастира. На тлу њеном има више скитова и мноштво келија. У свима њима живе људи подвижници – монаси. Они као ЈЕДИНИ корисници и власници тог простора не желе да им у посету долазе особе женског пола. И то је само као такво неопозиво. И Ви у Вашу кућу, стан, двориште – посед можете пустити кога желите из било којих разлога. И нико Вам то неће и не може оспорити. Тако и они, будући да су се одрекли света, оставили ближње, узели крст свој и кренули за Господом. Једноставно желе да живе са што мање искушења и узнемиравања. Значи, овде се уопште не ради о неком неравноправном односу међу половима, не. Само, једноставно, људи желе мир, па им то не треба ускраћивати. Ничим, драга Дијана, Ви нећете бити ускрацени што не можете отићи на Св. Гору. Ничим. Сваки православни храм Вам може пружити апсолутно исто оно што Вам може пружити и најзначајнији манастир на Св. Гори – само ако је у Вама Христос. Трудите се да имате Св. Гору у срцу Вашем – као образац врлина, а не на фотографијама и Вашим сећањима о евентуалном обиласку. Место не спасава, па макар било оно и најсветије. Зато се трудите да задобијете Христа Господа који ће усадити у Вас љубав несебичну по којој ће сви познати да сте ученица Његова. У Грчкој има више манастира који су “затворени” за жене или пак за мушкарце. И нико не прави проблем око тога, једноставно, људи желе тако да живе. Пустимо их, немојмо да вршимо насиље над било ким ако не желимо да други чине над нама.
Мир Вам од Господа.
јеромонах Евтимије
П.С. Драга сестро у Господу, Господ и Пресвета Мајка Његова ме још нису удостојили благослова да походим Атон. Да ли ће и када? Не знам. Можда неће никада, Бог зна. Али опет имам могућности за спасење и без обзира на то. Слава ти Господе!

Comments are closed.